Stäng fönster Knivsta kn, KUNGSHAMN 1-5:1 FLOTTSUNDS FYR

Historik
För att säkra angöringen av Fyrisån och Uppsala hamn lät Uppsala stads hamndirektion år 1929 uppföra en fyr vid inloppet till Fyrisån från Ekoln. Fyren utgjordes av en cirka sex meter hög järnkonstruktion i fackverksteknik stående på ett stenfundament. Fyrapparaten, system AGA-Dalén med linsapparat av sjätte ordningen, drevs med acetylengas som förvarades i tuber i ett skåp i fyrens nedre del. Hamndirektionen svarade även för skötsel och underhåll. Fyren är idag belägen i Knivsta kommun på mark som ägs av Stiftelsen Friherre Carl Cederströms minne. Fyren ägs och sköts av Uppsala kommun. Detta förhållande är jämförbart med förhållandet då fyren ursprungligen byggdes av Uppsala stad på mark i dåvarande Alsike kommun. 1952 uppgick Alsike kommun i Knivsta storkommun. Efter 1971 års kommunreform var Knivsta en del av Uppsala kommun fram till år 2003 då Knivsta åter bildade en egen kommun.

Sedan Flottsunds fyr uppfördes har såväl fyrtekniken som byggnadstekniken utvecklats. Redan under 1930-talet elektrifierades flertalet större fyrar. Sjöfartsverket lät bygga om sina sista gasdrivna ledfyrar under 1980- och början av 1990-talet och idag drivs många av dem med hjälp av solceller. För Flottsunds fyr gjordes aldrig dessa förändringar. I början av 1990-talet släcktes fyren och råkade i förfall. 1995-1996 gjordes en helrenovering och fyren tändes åter. Arbetena genomfördes under ledning av projektet Årike Fyris/tekniska kontoret och kulturnämnden vid Uppsala kommun. Fyren och fyrapparaten är intakt sedan den uppfördes 1929 och är en av få i landet, om ens någon, som fortfarande drivs med acetylengas.

Vad beträffar kombinationen fyrkonstruktion och fungerande fyrapparat är den troligen ensam i sitt slag i Sverige. Fyren och dess höga kulturhistoriska värde har även uppmärksammats i en inventeringsrapport av landets fyrplatser år 2000. Rapporten är framtagen av Riksantikvarieämbetet och Sjöfartsverket i ett projekt benämnt Det svenska fyrväsendet.

KÄLLA: Beslut byggnadsminnesförklaring, 2008-12-04, Dnr 432-16910-03