Stäng fönster Sundsvall kn, ATTMARBY 1:13 ATTMARS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - ATTMAR

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken, 1314 annex till Tuna. Fram till 1892 pastorat med Tuna, därefter eget.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen ligger i den sydligaste delen av landskapet och gränsar i söder till Hälsingland. Kyrkan ligger centralt i odlingsbygden på en sluttning ner mot Ljungan, omgiven av bebyggelse och odlingsmark i Attmarby. Klockstapeln från 1811 ersatte en äldre stapel. Vid kyrkan står två runstenar. I sluttningen ovanför kyrkan ligger prästgården. Kulturbygderna i älvdalen ingår i ett riksintresseområde och tillhör de äldsta i Norrland med tradition från tidig järnålder.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING – Kyrkan är murad av sten och består av rektangulärt långhus med rakslutet korparti och sakristia i norr.

I: Medeltidskyrka bestående av långhus med kor, sakristia och vapenhus. Bland medeltida inventarier finns en fot från en gotländsk dopfunt från 1200-talets mitt, nu på Västernorrlands läns museum i Härnösand, och en madonna från 1500-talets början tillskriven Haaken Gulleson.

II: Den medeltida kyrkan blev mellan 1760 och 1762 nybyggd med återbruk av delar av föregångarens murar. Den östra gaveln och en del av ena långväggen från den äldre kyrkan kom att ingå i den radikalt utvidgade byggnaden. Den som utförde ritningarna var Daniel Hagman som tillika var byggmästare. Till sin hjälp hade han gesällerna Pehr Hagmansson och Simon Geting. 1763 uppförde Hagman en sakristia. Kyrkobyggnaden fick de för Hagman typiska dragen med rektangulär plan utan torn och sakristia i nordost.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Exteriören har sannolikt behållit sitt ursprungliga utseende. Vitputsade väggar med stickbågiga muröppningar samt brutet och valmat tak täckt med spån. Betoningen är lagd på den södra fasaden. Den är indelad av lisener och huvudingången i mitten är omgiven av två fönster på vardera sidan. Ingång även i väster. Separat ingång till sakristian. Innertaket består av ett stort stjärnvalv i mitten, flankerat av mindre kryssvalv åt vardera öster och väster. Vid en brand 1947 förstördes en del av inredningen, bland annat två altartavlor från 1773. Den nuvarande predikstolen av Jonas Edler är från 1828, den ersatte då en predikstol från 1670-talet utförd av Skedvikssnickaren Jöns Olofsson. Den rokokoinspirerade byggnaden fick 1768 en altaruppsättning utförd av Johan Edler d.ä. Denne arbetade i Attmar med en mer stram, närmast gustaviansk stil, påverkad av Carl Hårlemans utformning av altaret i Säbrå kyrka. Efter branden 1947 fick kyrkan nya altartavlor målade av Olle Hjortzberg 1948. Orgelfasaden är från 1948.