Stäng fönster Mörbylånga kn, ALGUTSRUMS KYRKA 1:1 ALGUTSRUMS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - INLEDNING - Beslut om ombyggnad med förlängning av kyrkan mot öster togs 1818. Vid kontraktets upprättande med häradsmurmästaren Johan Söderström från Kåtorp ändrades dock beslutet på dennes inrådan till att gälla även en ny sydmur, så att det osymmetriskt placerade tornet skulle hamna mitt på västgaveln. Byggnadsarbetena utfördes av Söderström 1822, sannolikt biträdd av dåvarande snickaren Peter Isberg. Det medeltida tornet stod ursprungligen kvar, indraget i den nya huskroppen. Ritningarna upprättades lokalt och blev aldrig insända till ÖIÄ för godkännande. Det nuvarande tornet uppfördes 1864 av byggmästaren Peter Isberg och dennes son Johan Isberg efter ritningar av Ludwig Hawerman 1857.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt, brett kyrkorum med kor och utbyggd sakristia i öster och torn i väster. Ursprungligen var det äldre tornet inbyggt med rum på ömse sidor. Ingång genom tornet och mittportal på sydsidan med rusticerad omfattning. Separat 1864 tillkommen ingång till sakristian. Murarna spritputsade och vitkalkade med slätputsade omfattningar m.m. Murad lanternin. Enkupigt tegeltak, på tornet och lanterninens plåttak.

EXTERIÖR - Uppförd i en retarderad stil med brutet tak. Det senare tillfogade tornet uppfördes efter 1857 års ritning med en viss avvikelse beträffande tornportalens utformning. Klockorna placerades på öländskt sätt i lanterninen och inne i tornkroppen. Den 1864 upptagna sakristieingången omges av kolonnetter från den medeltida västportalen.

INTERIÖR - Ursprungligen var predikstolen, utförd av Jonas Berggren 1775, placerad över altaret jämte ett medeltida altarskåp. Altarskåpet är sedan 1881 infogat i en ny arkitektoniskt uppbyggd altaruppställning, ritad av Fredrik R Ekberg. Altartavlan, "Kristus på korset", är målad av Nils Johan Jonsson. Altarringen, ursprungligen tillverkad 1798 för den gamla kyrkans lilla kor av klockaren Sven Baumgart och målad samma år av Anders G Wadsten, omgjordes 1822 för att passa den nya kyrkan. Nummertavlor av P Isberg 1823. Bänkinredningen är från 1927. Orgelfasaden är ritad av Otto A Mankell 1884. Läktaren, som härstammar från kyrkans byggnadstid, försågs 1983 med underbyggnader.

ÄLDRE RITNINGAR - 1856 nytt torn med Runstens torn som förebild (sannolikt P Isberg, ritningen fastklistrad på baksidan av Hawermans förslag); 1857 nytt torn (L Hawerman); 1881 ny altaruppställning (F R Ekberg); 1884 orgelfasad (O A Mankell).

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860, DII, 1993