Stäng fönster Bräcke kn, VÄSTANEDE 2:126 HÅSJÖ NYA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - HÅSJÖ

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Håsjö socken har två kyrkor, båda av trä (se även HÅSJÖ GAMLA KYRKA). Håsjö nya kyrka från 1900-talets början ligger i Västanede ett par kilometer västerut på en högt belägen sydsluttning inbäddad i barrskog, på samma plats som en nedbrunnen kyrka från 1800-talets andra hälft.

RASERAD KYRKA / RUIN - III: En ny kyrka i trä uppfördes 1874-76 i Västanede av byggmästaren Nils Henning Victor af Trolle. Ritningar, från vilka dock väsentliga avsteg gjordes, åtminstone för korpartiet, utfördes av Ludvig Hedin 1872. Kyrkan bestod av torn, treskeppigt långhus och polygonalt kor. Mittskeppet och det under samma tak belägna koret täcktes av tredingstak, absiden av valmat tredingstak och sidoskeppen av plant tak. Kyrkan restaurerades 1900-01 efter ritningar av arkitekten N. Källander och försågs med dekormålningar efter förslag av arkitekten Agi Lindegren. 1901 totalförstördes kyrkan vid en brand.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - IV: På samma plats som den brunna kyrkan uppfördes 1909-11 en ny kyrka av trä av byggmästaren O. P. Hellman i Östersund efter ritningar av Adolf Emil Melander. Den blev mindre än den föregående kyrkan och fick en helt annan uppbyggnad med högre resning och med en fristående klockstapel, som dominerar anläggningen. Den består av ett rakavslutat kor i söder med vidbyggd sakristia i väster, ett högt basilikaformat långhus med låga och smala sidoskepp och en utbyggnad vid norra gaveln, vars övre våning rymmer läktaren och nedre vapenhuset. Inuti korets sydgavel finns utrymmen för förråd, skorsten m.m., i sydost arkiv.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan har medvetet utformats för att ge associationer till lokal, jämtländsk arkitektur. Klockstapeln har lökkupol; kyrkan och stapeln har konstruktivt betonade master, inspirerade av norska stavkyrkor. Långhus, kor, vapenhus och vindfång täcks av sadeltak, sidoskeppen av pulpettak, sakristian av valmtak. Väggarna är klädda med tjärad spån. Sidoskeppen har små kopplade fönster, mittskeppet stora rundbågiga tätspröjsade fönster i kleristorievåningen. Kyrkan har ingångar genom vapenhuset i norr och genom utskjutande vindfång mitt på långsidorna. Interiören präglas av långhusets basilikaform. Sidoskeppen är grunda och öppnar sig mot mittskeppet med låga stickbågiga arkader. Mittskeppet har synlig takstol. Väggar och tak täcks av slät, trävit panel. Altaruppsatsen, med altartavla av konstnären Gabriel Strandberg 1921, är från byggnadstiden, liksom de öppna bänkarna. Predikstolen och orgelläktaren från samma tid förändrades 1962-63. Orgelfasaden från omkr. 1900 utfördes för den brunna kyrkan, men hann aldrig installeras. Interiören nuvarande karaktär tillkom vid en restaurering 1962-63 efter förslag av John Åkerlund från 1952. Före dess täcktes väggarna av vitmålad pärlspånt med snickerier och korbågen och bågen över läktaren, vilka nu är rundbågiga, hade klöverbladsform. Samtidigt avlägsnades en stor takryttare över kortaket, vilken dolde en skorsten.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Forskningsprojektet Sockenkyrkorna. Kulturarv och bebyggelsehistoria 2002