Stäng fönster Nordmaling kn, NORRFORS 1:202 NORRFORS KYRKA

Historik
Samhället Norrfors ligger vid Lögdeälven, ca 38 km nordväst om Nordmaling. Det upptogs som nybygge i början av 1800-talet men växte fram som ett stationssamhälle i samband med att stambanan byggdes omkring 1891. Med både järnvägsstation och flera lokalt betydande landsvägar som möttes blev Norrfors en knutpunkt som drog till sig folk och en samhällsbildning växte fram. Som mest fanns 300 invånare samt skola, träindustri, åkerier, hotell, konditorier och en mångfald hantverkare och affärer. Urbaniseringen har därefter fr.o.m. 1960-talet kontinuerligt minskat befolkningen.

Kyrkan uppfördes åren 19221923, i en tillbakablickande blandstil mellan 20-tals-klassicism och barock. Ritningarna upprättades 1920 av arkitekt Knut Nordenskjöld, Stockholm, och byggentreprenör var Norrfors snickeriaktiebolag.