Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Kungsbacka kn, FÖRLANDA KLOCKARGÅRD 1:10 FÖRLANDA KYRKA

 Anlaggning - Historik

Historik
FÖRSAMLING 1995 - FÖRLANDA
BEFOLKNINGSTAL - 1805:823; 1900:909; 1995:548

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan är tämligen enskilt belägen på gränsen mellan odlingsmark och skogsmark. Gamla klockargården ligger i anslutning, väster om kyrkan. Socknen ligger i översta delen av Löftaåns dalgång och består till största delen av kuperade skogsmarker. Begränsade arealer odlingsmark förekommer i sprickdalarna, framförallt kring Löftaån.

RASERAD KYRKA / RUIN

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Murad stenkyrka bestående av ett rektangulärt långhus med halvrunt korparti (som även innefattar en med skrank avdelad sakristia), ett mindre vapenhus på långhusets sydsida samt ett torn i väster.

I: Murad stenkyrka med romansk planform bestående av ett rektangulärt långhus med ett smalare absidförsett kor. I väster uppfördes 1828 ett stentorn i stället för en fristående klockstapel. Kyrkan revs med undantag av tornet och eventuellt en del av västmuren i samband med uppförandet av nytt långhus och kor.

II: Långhus och korparti uppfört 1885-87 intill det äldre tornet, efter ritningar av arkitekt Adrian Crispin Peterson.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan har utvändigt vitputsade murar. Långhuset täcks av ett flackt sadeltak, och tornet kröns av en karnissvängd huv från 1828 med en öppen lanternin. Huvudingångar genom tornets bottenvåning, samt via vapenhuset mitt på kyrkans södra långsida. Kyrkorummet täcks av ett tunnvalv av trä med en markerad taklist. Vid en restaurering 1947-49 konserverades åtskilliga äldre inventarier som åter bereddes plats i kyrkorummet.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Dopfunt av täljsten sannolikt från 1200-talet med fyrpassformad cuppa.

Uppgifterna är sammanställda av Forskningsprojektet Sockenkyrkorna. Kulturarv och bebyggelsehistoria 2001.