Stäng fönster Borås kn, NÄCKROSEN 4 KV MAGNI

Beskrivning
Fastigheten Näckrosen 4, även kallad Magni, uppfördes år 1940, ritad av arkitekt Nils Nordmark för företaget Magni AB. Företaget bedrev textilindustri i byggnaden fram tills 1960-talets slut. Eventuellt upphörde verksamheten på grund av den så kallade tekokrisen som drabbade Borås hårt i slutet av 1960- och början av 1970-talet.

Byggnaden är uppförd i funktionalistisk stil och får anses vara typisk för 1940-talets industribyggnader. Arkitekturens komposition är mycket horisontellt orienterad med långa fönsterband på varje våningsplan. Fasaden är putsad i en ljus slätputs. Den översta våningen är indragen från fasadlivet, något som kan ses på många industriella byggnader i Borås. Vid något tillfälle har en tillbyggnad uppförts, ritad av arkitekt Nils Sörensen.

Idag används byggnaden som företagshus.