Stäng fönster Uddevalla kn, WINDINGSBORG 4 UDDEVALLA GAMLA IDROTTSHALL

Beskrivning
Den gamla idrottshallen i Uddevalla började byggas år 1939 och invigdes år 1940. Det är en tidstypisk funktionalistisk idrottshall med limträbågar ifrån Töreboda, det så kallade "Törebodasystemet". Ritningarna till idrottshallen upprättades av arkitektkontoret Hagstrand och Lindberg, baserade i Stockholm.

Liknande idrottshallar finns i andra städer såsom Nässjö och Lysekil. Byggnadens fundament består av en torpargrund under gjuten betongplatta som förankrar limträbågarna. Den naturliga spänning som uppstår i bågkonstruktionen möjliggör en mycket hög takhöjd, här 18 meter. Högt belägna fönster medför ett jämnt ljusinsläpp över inomhusplanen.

Byggnaden är rektangulär till sin form, där den halvcylinderformade delen utgör det högre partiet som mot Göteborgsvägen föregås av en lägre byggnadsdel i ett plan med en rad av enluftsfönster, putsad i gråbrun nyans. Runt takfoten på hela byggnaden går en gesims i falsad plåt. Idrottshallen hade vid invigningen vaktmästarbostad med ett rum och kök, samt separata dusch- och omklädningsrum, toaletter, mindre träningshall, kanslirum, allrum med mera. Ifrån idrottshallen är det idag även möjligt att gå direkt till det intilliggande Walkesborgsbadet. Detta byggdes dock inte förrän på 1970-talet.

Idrottshallen har renoverats omfattande åren 1958, 1968 då en förrådsdel tillbyggdes, samt år 1990 då de allra mest genomgripande förändringarna ägde rum.