Stäng fönster Göteborg kn, ÅSEBY 7:2 AEROSEUM

Beskrivning
”Nya berget” vid Säve depå, en flyghangar omfattande ca 22 000 m2 insprängt i berget 30 meter under markytan och utformad för att kunna motstå ett kärnvapenangrepp, stod färdig 1955 mitt under det ”kalla kriget”. Hangaren, med dess mycket välbevarade inredning, har av Statens försvarshistoriska museer i en utredning utförd 2003 bedömts som unik och synnerligen intressant som exponent för hur man i Sverige uppfattade kärnvapenhotet.
Utöver de imponerande tunnlarna och skeppen med sina välva betongtak som gjutits in i de utsprängda bergrummen, är interiören osedvanligt och överraskande välbevarad från ytskikt till fast inredning av alla de slag ner på detaljnivå och tekniska system. Detta gäller såväl kommandocentral och övriga lednings- och personalutrymmen som olika slag av maskinrum, tekniska installationer och apparatur nödvändiga för anläggningens drift och livsuppehållande funktioner som ligger insprängda bakom hangarskeppens betongmurar. Tillsammans med alla uppställda stridsflygplan från olika epoker i de välvda hangarskeppen slås man av en helhetsmiljö med en fascinerande historisk berättarpotential som förflyttar besökaren ett halvt århundrade bakåt i tiden. Till detta kan också läggas inslagen av byggnadstekniskt intressanta lösningar.