Stäng fönster Ljusdal kn, ORSA BESPARINGSSKOG S:1 ÄLVHO BEGRAVNINGSPLATS

Beskrivning
Begravningsplatsen ligger på avplanad mark och uppgår till en storlek av 20 gånger 20 meter. Mot norr och vägen har begravningsplatsen en mur av natursten med sluttande sidor. Mitt på stenmuren finns en öppning som markeras av två något högre uppmurade pelare med raka sidor av grovt huggen porfyr. Mellan pelarna sitter två vitmålade trägrindar med solmotiv samt ett kors som delar sig i två halvor när någon av grindarna öppnas. Övriga sidor omgärdas av ett ganska lågt vitmålat trästaket av traditionellt utförande som bärs upp av svartmålade vinkeljärn placerade på insidan. Utanför staketet finns en gles äldre trädkrans av björkar som numer uppgår till tio träd. Marken inom begravningsplatsen är täckt av gräs som avdelas av ett enkelt gångsystem med krossat grus. Den enda högre vegetationen inom staketet utgörs av två buskar på kyrkogårdens nordöstra del samt tre lägre buskar bakom olika gravstenar på kyrkogården. Innanför grindarna finns blomsterplanteringar i trälådor på vardera sidan om mittgången och mitt på kyrkogården står två sittbänkar placerade mot varandra.
Direkt nordväst om begravningsplatsen ligger en liten fönsterförsedd redskapsbod, där även begravningsattiraljer förvaras. Redskapsboden vilar på plintar och har en bred port mot öster med två svartmålade dörrblad samt en betongtrappa om två steg framför. Huset är klätt med rödmålad locklistpanel, har vitmålade knutar och foder samt ett tvåkupigt lertegeltak.

På begravningsplatsen finns idag 30 gravstenar från perioden 1940 och fram till 1997 då den senaste gravsättningen skedde.. Av dessa stenar är 25 stående, fyra är liggande och en har lutande form. På begravningsplatsen finns idag inga träkors. Katalogstenar i grå eller gråsvart granit från 1940- till 1960-talet dominerar, men på begravningsplatsen finns även modernare gravstenar, bland annat en natursten från 1988 med text inhuggen. Endast en av gravvårdarna är försedd med en titel, i detta fall ”trafikbiträdet”, vilken anknyter till Älvhos historia som stationssamhälle. Flera gravstenar har skogsmotiv, men även blomsterrankor, solar och stjärnor förekommer. På begravningsplatsens nordöstra del finns en modern gravsten med texten ”Mor Lina”. Här vilar Lina Kihlstadius/Olsson, medlem i den första familj som bosatte sig i Älvho, på den tiden ödemark.. Hon blev med tiden legendarisk och känd över hela Orsa finnmark, då hon bistod rallarna och skogshuggarna med mat samt tjänstgjorde som barnmorska i trakten. På gravplatsen stod tidigare ett vitmålat träkors, som finns bevarat i redskapsboden. Flertalet gravar har planteringar framför som fortfarande sköts, men då det inte finns vatten på platsen står vattendunkar placerade bakom många av gravstenarna.