Stäng fönster Ljusdal kn, RULLBO SAMFÄLLIGHET RULLBO BEGRAVNINGSPLATS

Beskrivning
Begravningsplatsen som är rektangulär med måtten 23x16 meter omgärdas av ett svarttjärat trästaket av relativt modernt utförande. Entrén är markerad med två höga vitmålade runda träpelare och däremellan en vitmålad dubbelgrind av trä, som ligger rakt framför den branta sig som leder fram till platsen. Marken har aldrig jämnats till eller fyllts ut och följer därför terrängens naturliga variation även innanför staketet. Den högre vegetationen innanför staketet består enbart av två björkar samt en tall. Ett antal stubbar finns dock kvar från träd som försvunnit. I övrigt finns enbart några lägre buskar som inte är planterade på begravningsplatsen. Marken består huvudsakligen av hårt packad jord med grästuvor, bärris och ljung samt natursten.

På begravningsplatsen finns idag minst 44 gravkullar samt 20 gravvårdar – 14 träkors och sex gravstenar. Av träkorsen förekommer dels högre omålade kors som alla har en liten träklots överst till skydd för ändträt och dels lägre huvudsakligen vitmålade kors. De högre omålade träkorsen är alla av samma utförande vilket skulle kunna tyda på att de satts upp vid samma tid, under årtiondena kring sekelskiftet 1900, att döma av de som är försedda med årtal. Den äldsta gravvården på begravningsplatsen, ett träkors av den höga modellen, återfinns direkt till höger innanför grinden. På korset står att den först begravde på Rullbo begravningsplats ligger här, vilket skulle kunna tyda på att korset tillkommit senare. Begravningsplatsens sex gravstenar är samtliga stående av mindre format resta mellan 1905-1934. En av gravstenarna är dock större än de övriga och under den är tre personer begravda (en av dem var för övrigt den senast begravda på begravningsplatsen år 1946). På ytterligare två av gravstenarna står två namn medan övriga gravstenar och gravvårdar bara har ett namn skrivet på vården. Samtliga gravstenar har enkla motiv och på endast en sten förekommer en titel, nämligen ”hemmansägare”. Flera av stenarna utmärker barngravar. Gravkullarna är huvudsakligen placerade i nordsydlig riktning i oregelbundna rader med eller utan gravvårdar. Kring de äldsta gravvårdarna på begravningsplatsens sydöstra del är flera av gravkullarna försedda med en stenkant av natursten runt om. Blomsterplanteringar saknas helt på denna begravningsplats utan utsmyckningarna består endast av tillfälliga dekorationer. Vid staketet på begravningsplatsens sydvästra del står en modern parkbänk där besökare kan vila en stund på denna rofyllda plats mitt i den orörda storskogen.