Stäng fönster Vänersborg kn, FREGATTEN 12 VÄNERSBORGS HAMN

Beskrivning
Vänersborgs nuvarande hamnanläggning ligger i anslutning till den s k trafikkanalen väster om ön Lilla Vassbotten och stadens centrum. Trafikkanalen är en del av Trollhätte kanal som förbinder Vänern med Västerhavet genom Göta älv från Vänersborg till Göteborg. Vänersborg, en av Vänerhamnarna är en förhållandevis liten hamn. I anslutning till lastkajen och den asfalterade hamnplanen finns en karaktäristisk siloanläggning och två lastkranar.
Siloanläggningen består av sex 37 m höga cylindriska behållare och maskintorn i betong, åtta höga silobehållare i plåt, magasin, last- och bulkstation, utrymmen för ångkokning mm. Till anläggningen hör också en större lagerbyggnad söder om silon och en kontorsbyggnad norr om densamma.
Den ursprungliga delen med de runda tornen och maskintornet är i stort bevarad i ursprunglig utformning med bl a oklädda betongväggar. I övrigt består anläggningens fasader av tegel och plåt.
Hamnkranarna går på räls längs kajen. Den södra är äldst (1948) och har en lyftkapacitet på 5 ton i krok. Kranen står på fyra ben som stålar samman till mitten där förar- och maskinhuset är placerat. Detta är klätt med stående träpanel. Den norra kranen är från 1979 och lyfter 10 ton i krok. Kranen är storleken större och har maskinhus i plåt, i övrigt lik den äldre södra kranen.