Stäng fönster Helsingborg kn, HAMNPAVILJONGEN 5 HELSINGBORGS FYRPLATS

Beskrivning
Historiskt sett har läget vid Öresund alltid varit av stor betydelse för Helsingborg och handelsverksamheten. Någon naturlig hamn har aldrig funnits i Helsingborg utan det var läget vid Sundet som avgjorde stans placering. Fram till för cirka280 år sedan var ”hamnen” en träbrygga som sträckte sig något hundratal meter ut i vattnet och staden hade cirka 900 innevånare. 1832 invigdes Helsingborgs första egentliga hamn av Karl XIV Johan. Hamnen fick ett mer skyddat läge mellan två pirarmar, innanför vilka en hamnbassäng bildades. Hamnen ansågs då vara ett mycket imponerande byggnadsverk. 1867 stod nästa hamnbygge färdigt – den Inre Hamnen. Nu var den norra stenarmen utbyggd och skyddade på så sätt inloppet och för första gången i svensk historia hade man använt betong som byggnadsmaterial i större omfattning. Det kombinerade fyr- och lotshuset uppfördes 1888–1889 efter ritningar av ingenjör John Höijer i samband med byggandet av Norra hamnen. Fyren tändes för första gången den 24 oktober 1889.