Stäng fönster Lilla Edet kn, VÄSTRA RÖD 1:9 LILLA EDETS VATTENKRAFTSTATION

Beskrivning
Arkitekten Erik Hahr förde in betongen som ett dominerande material i landets kraftverksbyggen. Detta syns också i Lilla Edet. En ny typ av vertikala maskinaggregat, de s.k. kaplanturbinerna, fick sitt genombrott i Edet. De ställde nya krav på höjd och golvutrymmen i kraftstationen och aggregatet som installerades i Edet var av aldrig tidigare skådat format. Stommen uppfördes i ett pelarbalksystem av armerad betong med utfackningsväggar i putsat tegel. Genom sin basilikaform framhävs de olika funktionerna med den höga maskinhallen och de lägre intags- och ställverksdelarna. Vattenkraftstationen har en ljusgul fasad med grå pilastrar och gesims. Taket är platt. Åt nordväst har maskinhallen fönster som löper längs med hela fasaden uppifrån och ner. Sydsvästra fasadens sockelvåning består av sex valv. Kraftverket ligger i Göta älv där den passerar genom Lilla Edet och är omgivet av en storslagen miljö av central betydelse för Lilla Edets historia. Miljön kallas i kommunens Kulturarvsplan för Fall- och slussområdet med Ströms slott, Hjärtums och Fuxerna socken och förekommer även i Kulturhistorisk utredning 14, Lilla Edets kommun 1976. ÖP 93. I väster på Inlandsön låg tidigare Inlands kartongbruk som började rivas 2012. Kvar i närområdet finns bl.a. Sveriges äldsta sluss från 1607 samt Ströms slott med tillhörande park och stall.