Stäng fönster Götene kn, ASPEN 5 CENTRUMHUSET GÖTENE

Beskrivning
Götene kommunhus, Centrumhuset, uppfördes 1974, vilket sammanfaller med de kommunsammanslagningar som genomfördes i landet vid denna tid. Centrumhuset ligger centralt vid torget i Götene, lätt tillgängligt för kommunens invånare. Ritningar till huset upprättades av Arkitektgruppen Heineman i Skövde, och tanken var att samla samhällsservice och kultur i en om samma byggnad. Centrumhuset blev nydanande genom att all samhällsservice samlades under samma tak, såsom kommunförvaltning, samlingssal med bio, bibliotek, apotek, försäkringskassa, arbetsförmedling, distriktsläkarmottagning och folktandvård. Arkitekturen pendlar mellan att vara öppen och inbjudande och att arkitekten genom de tunga tegelmurarna velat skapa en känsla av trygghet och bestående värde. Formspråket är varierat, där stora släta ytor bryts av med runda former, och flera volymer fogats samman till en helhet. Centrumhusets olika funktioner kan i viss mån urskiljas i exteriören, där kommunförvaltningens kontorsutrymmen tydligt framgår, liksom samlingssal och café.