Stäng fönster Karlsborg kn, BREVIK 1:8 BREVIKENS GOLF OCH HOTELL

Beskrivning
Motellen växte fram i takt med den ökande bilismen under decennierna efter andra världs­kriget - bilismens "guldålder" i Sverige. På 1950-talet var de en nyhet, och det fanns inga tradi­tions­bundna regler för hur ett motell skulle se ut. De gavs därför inte sällan en modern och i vissa fall iögonfallande framtoning. Det gällde att synas väl från vägen under den korta stund bilis­ten pas­se­rade platsen. På sträckan Jönköping - Askersund fanns omkring 1960 ännu ingen modern anläggning för övernattning. På privat initiativ, med backning från ett företag i Jönköping, började ett motell uppföras hösten 1962 mellan Hjo och Mölltorp. Anläggningen skulle heta Gullkrokens Motell och ritades av Niels Lund-Hansen, utbildad arki­tekt i Köpen­hamn. De två byggnaderna var fördelade på reception, restaurang och konfe­rens­lokaler, samt en länga med 20 övernattningsrum, utrustade med alla moderniteter. Exteriörer­na gavs en modern och samtida arkitektur med ljusgrå fasader av kalksandsten och inslag av trä, samt tak av svart Eternit. Jäm­fört med motellen på Riks-sexan/E20 i Skaraborg var detta betydligt mera modernt för sin tid. När byggherren emellertid avled 1965 avstannade bygget helt, när det var nästan klart. Det blev sedan stående på detta sätt i 40 år, tills en ny ägare tillträdde, anlade en golfbana på de kringliggande markerna och till slut inredde och färdigställde husen invändigt. Bortsett från en mindre tillbyggnad på 1990-talet är anlägg­ningen helt oförändrad sedan 1965.