Stäng fönster Vara kn, LAGERHUSET 6 LAGERHUSET I VARA

Beskrivning
Lagerhuset i Vara har sitt ursprung i ett av de nio statliga lagerhus som byggdes på olika platser i landet efter nödåren under första världskriget. Lagerhusen konstruerades av professorerna Carl Forssell och Edvard Hubendick och exteriörerna formgavs av arkitekt Gunnar Asplund. Vara Lagerhusförening u.p.a. bildades 1930 och inköpte några år senare det befintliga magasinet samt byggde till det med silotorn av armerad betong, de första i Skaraborg. Utbyggnaden med nya siloceller av armerad betong fortsatte fram till mitten av 1980-talet, vilket resulterat i en successivt framvuxen anläggning där olika tidsperioder avlöser varandra. Under 1990- och 2000-talen har silobehållare av plåt monterats, vilket utgör de senaste årsringarna i anläggningen. Totalt lagras i Vara lagerhus ca 100.000 ton spannmål i drygt 80 siloceller, vilket gör anläggningen till den största i landet innanför kusterna.
Den äldsta delen (1918 års lagerhus) är markerad med q i detaljplan.