Stäng fönster Uddevalla kn, SPRITERÖD 1:4 BACKAMO LÄGERPLATS

Beskrivning
Backamo lägerplats är belägen i det höglänta området mellan Ljungskile och lilla Edet. Områdets grundläggande karaktär utgörs av de återstående av äldre lägerhyddorna från 1880-talets början vilka är de byggnader som möter besökaren först och vars karaktär omisskännligt knyter an till äldre lägerplatser och enligt tidens typritningar.
Byggnaderna från beredskapsåren är förlagda utmed en åsrygg med utsikt över den norrom belägna Grinnerödsjön. Längst i norr ligger byggnad 39, därefter kommer marketenteriet och sedan byggnad 41. Taken är i de båda barackerna flacka med kort taksprång medan marketenteriet har ett högt och brant tak som ger en hög invändig takhöjd Byggnaderna är uppförda med en för tiden modern regelstomme och har utvändigt en klädsel av locklistpanel samt är målade i falurödfärg. Grundläggningen är betongplintar. Invändigt är de klädda med skivmaterial och i enstaka fall med träpaneler. Den äldre rumsindelningen är till stor del bevarad och den öppna planlösningen vid marketenteriet med scen finns alltjämt bevarad.