Stäng fönster Skövde kn, SKÖVDE 4:53 BILLINGEHUS

Beskrivning
1964 förvärvade Skövde stad ett sammanhängande markområde på Billingens platå ovanför staden och samma år motionerades i stadsfullmäktige om att det skulle avsättas för fritidsändamål. 1968 blev området stadsplanelagt. Sport- och konferensanläggningen Billingehus tillkom emellertid genom en privat donation, av makarna Arne och Maja Sandberg. Anläggningen började planeras 1967 och invigdes 1970. Ingenjör Arne Sandberg från Skövde hade framgångsrikt byggt upp bensinbolaget Uno-X. Han sålde det till ett engelskt bolag och avsatte 18 miljoner till en stiftelse. Hotellet, flera olika idrottsanläggningar och Sankt Lukas kyrka ingick i anläggningen, allt med Boustedt och Heineman Arkitekter AB/Arkitektgruppen H.-E. Heineman AB, Skövde som arkitekt. Här finns förutom friluftsbadet och slalombacke med lift från 1969 även konstfrusen isbana/fotbollsplaner, tennisbanor med mera. Utanför anläggningen ligger Billingens camping och stugby något längre in på platån. Byggnaderna har genomgående fasader i tidstypisk vit kalksandsten ("mexisten"). Badet från 1968 karaktäriseras bl.a. av omklädningsrummens bågformiga tak. Den stora hotellanläggningen uppfördes 1968 och tillbyggdes 1971 mot norr. Den kännetecknas bl.a. av ljusa slutna byggnadskroppar med uppbrutna hörn, glasade partier, snäckformiga partier och inslag av kopparplåt och brunlaserat trä. Den genombrutna entréfasaden härstammar från en ombyggnad av entrén 1982-85. Snäckformen är ett genomgående tema i den fristående lilla Sankt Lukas kyrka från 1969. Kyrkobyggnaden är en av Skaraborgs vackraste och mest intressanta modernistiska kyrkor. Den representerar en avancerad sakral modernism med dess växlingar mellan slutna murverk, öppna glasade ytor och slanka bågformer. I likhet med hotellet har omgivande landskap med utsikten över staden komponerats in i anläggningen. Kyrkan är mycket välbevarad. Hela anläggningen har en mycket väl bibehållen sen 1960-talskaraktär. Idrottshallen byggdes 1990. Anläggningen har inte någon motsvarighet i övriga Skaraborg och är av mycket stort arkitekturhistoriskt intresse. Här finns även den vitputsade Alphyddan, ritad som restaurang- och bostadshus 1953 av arkitekterna Birger och Sten Jonsson, Stockholm.
Utpekad i Kulturmiljöprogrammet för Skövde kommun