Stäng fönster Tibro kn, BRITTGÅRDEN 51 BRITTGÅRDEN

Beskrivning
Bostadsområdet Brittgården i Tibro byggdes mellan 1959 och 1969. Arkitekt var Ralph Erskine (1914-2005). Sverige befann sig i en expansiv period, de så kallade rekordåren. Inflyttningen från landsbygden till industriorterna ökade. I Tibro beslöt man att bygga Brittgården för att tillgodose det ökade behovet av bostäder till arbetare inom möbelindustrin och barnfamiljer. Riksbyggen fick tomten med förbehållet att Erskine skulle rita husen, eftersom man var mycket nöjd med ett tidigare arbete i samhället. Ursprungligen planerades Brittgården för ca 350 lägenheter. Karakte­ristiskt var att man kunde erbjuda olika former av boende då det inom samma område finns såväl radhus, hyresrätter som bostadsrätter. Rad­husen har ofta en liten uteplats, som, om man så vill, kan avskärmas från omvärlden med ett slags skjutluckor, ett typiskt "påhitt" av Erskine. Fler­bostadshusen är byggda i 3-5 vå­ningar, där några lägenheter har två etage, några med ingång från loftgångar och andra med ordinära trapphus. Redan 1962 var området så långt färdigbyggt att det presenterades i både svensk TV och vid ett arkitektmöte i Paris. Brittgården karakteriseras av att det är "ett litet samhälle i samhället" - och enligt Erskine modellerat efter förebild av den traditionella svenska byn. Området inramas i norr av bostadsblock i 4 våningar, som skydd från kalla vindar från norr. Innanför finns träd, gator och torg och en blandning av halvhöga och låga byggnader i mindre grupper - "skvallergrupper" kallade Erskine dem.
En större renovering av området skedde åren 1988 - 93, då husen tilläggsisolerades och vissa lägenheter byggdes om. Materialen var ursprungligen gulvit puts, betong och falurött trä, med detaljer i brunt och grått. I senare tid har balkonger färgsatts (av Erskine själv) i röda och gula kulörer. Idag innehåller Brittgården 261 bostäder, fortfarande i olika former som radhus, en- eller tvåetagelägenheter mm. Ett av de större husen i det inre av området revs 1992, då det under en period var svårt att få lägenheterna uthyrda. Dessvärre var detta ett av de mera avancerade husen, byggt på pelare med mer eller mindre öppen bottenvåning i Corbusiers anda. För övrigt är Brittgården nära nog intakt sedan 1960-talet.