Stäng fönster Göteborg kn, HEDEN 34:20 VALHALLABADET

Beskrivning - Karaktär
Fasaden är uppbyggd av en samling byggnader som upplevs som skilda enheter, vilket ger ett ganska småskaligt intryck trots anläggningens stora volym. Funktionellt och upplevelsemässigt öppnar sig anläggningen ju längre söderut man förflyttar sig. Den norra delen innehåller funktioner som entré, kontor och omklädning och är relativt sluten till sin karaktär. Gult tegel och den exponerade betongkonstruktionen dominerar intrycket.
Den södra delen består av själva simhallarna. Den äldre delen visar en uppglasad söderfasad med ett smäckert spröjsverk mellan vitmålade betongbalkar. En djup balkong sträcker sig utefter husets längd i dess övre del. Den nyare delen har en för sin tid typisk karaktär, men samstämmer i uttryck i och med de generösa vertikala ljusinsläppen.
Interiör
De centrala delarna av anläggningen, entrén och själva simhallen, har fortfarande kvar sin ursprungliga karaktär. Entrén är långsträckt, öppen och ljus. Interiören och det sparsamma möblemanget är enkelt men omsorgsfullt utformat, i det sena 1950-talets anda. Marmor och teak möter modernare inslag som betong och stora glasytor.
Simhallen är i stort intakt. De mest slående detaljerna är Nils Wedels monumentala glasmosaik på hallens kortsidor, samt det vitmålade hopptornet och trapporna i betong. Trapporna leder upp till en solaltan på byggnadens utsida.
Vid ombyggnader och funktionsförändringar av anläggningen har man i de flesta fall sparat delar av den äldre inredningen, t.ex. några kaklade tvagningsställen och omklädningshytter i bok.
Program - skydd
Valhallabadet finns omnämnt i det kommunala bevarandeprogrammet ”Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse i Göteborg – ett program för bevarande”.