Stäng fönster Ljusdal kn, FÅGELSJÖ S:4 FÅGELSJÖ KAPELL

Beskrivning
Nordost om kapellet återfinns en hög klockstapel av trä ritad av arkitekterna Erik Lundberg och K. E. Hjalmarsson och uppförd 1953. Klockstapeln består av sex kraftiga ben som vilar på höga grundstenar. Benen bär upp den gjutna klockan som skyddas av en brant spåntäckt huv med rak avslutning.

På kapellets norra sida ligger en liten äldre träbyggnad, troligen från tidigt 1900-tal, som inrymmer ett äldre bårhus, redskapsbod/förråd samt utedass. Byggnaden har fasad av brunmålad locklistpanel, vita snickerier och svartmålade dörrar samt täcks av ett omålat pannplåtstak. I bårhusdelen finns fortfarande ett äldre träaltare med rundad framsida samt ett fristående träkors ovanpå.

Kyrkogården i Fågelsjö är belägen på den södra sidan av byvägen. Den äldsta delen är äldre än kapellet eftersom den anlades redan 1832. Kyrkogården utvidgades söderut under 1920-talets början samt mot väster 1953 med ett jordgravsområde och en urnlund. De egentliga gravområdena upptar dock endast en mindre del av begravningsplatsens yta. Kyrkogården omgärdas av ett trästaket mot norr och med hagtornshäckar mot övriga väderstreck. Kyrkogårdens enda entré vetter mot norr och den markeras av två kraftiga stenstolpar med svart takbeklädnad samt en svart grind i kraftigt järnsmide mellan dem. En krattad grusgång leder rakt genom den äldre delen ned till den del av kyrkogården som tillkom 1921 och som ligger lägre än den äldsta delen. Båda dessa delar har grästäckt mark som uppdelas i mindre områden av grusgångar. Från den södra delen leder en gång till urnlunden som anlades på 1950-talet och på vägen dit passeras en minneslund anlagd på 1990-talet. Öster och väster om den äldsta kyrkogårdsdelen är marken orörd, med tallar, ljung och bärris. Vegetationen utgörs i övrigt främst av björkar samt tallar.

Gravvårdarna är huvudsakligen stående och på den äldsta delen är alla vända mot öster eller väster och placerade i tre raka rader på båda sidor om mittgången. Kyrkogårdens äldsta gravvård är ett gjutjärnskors från 1895, för övrigt den enda gravvården som inte är av sten. Endast en grav har en stenram. De flesta gravvårdarna är utan titlar, men i två fall förekommer exempelvis titeln ”kronojägare”, vilket knyter an till ortens historia.