Stäng fönster Västerås kn, VÄSTERÅS 1:230 M.FL. TURBINHUSET

Beskrivning
Byggnadsminnet är beläget vid Svartån invid Västerås Slott. Turbinhuset (I) är en paviljongliknande byggnad i rött lertegel på en stensockel. Fasaden har en fris i lombardiska band och rundbågiga fönster. Taket är ett flackt, valmat plåttak med takryttare av gjutjärn förbundna av ett järnstaket. Takfoten är kraftigt utskjutande och försedd med dekorativt formade taktassar. Byggnaden är grundlagd på stenkistor som vilar direkt på Svartåns botten. Marken närmast väster om byggnaden är stensatt med kullersten samt en mindre grönyta. Slottsbron är i körbanan belagd med gatsten med på ömse sidor plattsatta trottoarer för gående. Ett järnräcke skiljer körbanan från gångvägen samt löper längs brons sidor.

Dammen (II) är uppförd som en massiv stendamm och utgör en vidgning av Svartån från Storbron i norr till Slottsbron i söder. Längs dammen finns järnräcken på båda sidor. Räckena har i samband med åtgärder rörande stensättningen ersatt de ursprungliga smidesräckena, men har en snarlik utformning. Vid dammens västra sida har en stentrappa anlagts ned till vattenytan.

Vid Turbinhuset löper Slottsbron över dammen. Dess brofästen (III) och strömarm (IV) i fallet är byggda i granit. Utskovströskeln i betong och åbotten nedanför dammen täcks med stora, plana stenar sinsemellan fixerade med järnkrampor (V).

Dammen är en s.k. klaffdamm där avstängningen görs med en ledad planlucka, eller klaff (VII), fäst vid utskovets tröskel. På ömse sidor klaffluckan fanns ursprungligen två s.k. spettluckor, den ena för utskov från dammen och den andra för intag till turbinsumpen (VIII). Den östra spettluckan ersattes under 1980-talet av en automatiskt styrd planlucka av stål, utbytt 2006. Planluckan är numera bortplockad för att ge plats åt en fiskväg. I Turbinhusets sockel nedströms sitter en utskovslucka. En utskovslucka har till uppgift att på ett kontrollerat sätt släppa ut vatten från en damm till ett område nedströms dammen.

Källa: Beslut om byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen Västmanlands län, 2023-12-15, dnr 3322-2012.