Stäng fönster Göteborg kn, NORDSTADEN 14:1 M.FL. GÖTEBORGS HANDELS- OCH SJÖFARTS TIDNING

Beskrivning
Göteborgs Handels- och Sjöfartstidnings (HT) lokaler ligger i kvarteret Lilla Berget, som fått sitt namn efter en liten bergsknalle som fortsätter söderut mot Ostindiska huset. Kvarteret har blivit mest känt som ett tidningskvarter då HT höll till här under 100 år. På 1860-talet låg här fortfarande många små tomter bebyggda med "upptimrade träbyggnader och skjul" och kvarteret var det sista där en samlad trähusbebyggelse från 1700-talet fanns kvar.
År 1874 började en ny epok i kvarterets historia. Då uppfördes ett hus för Göteborgs Handels- och Sjöfarts tidning på hörntomten i sydost. Det utvidgades 1904 med en nybyggnad på angränsande hörntomt längs Tyggårdsgatan. Den konkurrerande tidningen Göteborgs Aftonblad, etablerade sig 1888 i kvarterets sydvästra del.
Fr o m 1920-talet tog HT successivt över byggnaderna i hela kvarteret. Moderna tidningslokaler inreddes och gårdarna byggdes över.
När tidningen lagts ner på 1970-talet fick kvarteret ny ägare. Lokalerna användes ett tag av mindre företag med anknytning till tidningsbranschen men dessa flyttade ut i mitten av 1980-talet.
1991-1992 revs fyra hus mot Postgatan och ersattes med en enda byggnad. Denna och byggnaderna mot Tyggårdsgatan blev lokaler för Tingsrätten. Husen mot Köpmansgatan byggdes om till bostäder. Bebyggelsen på gårdarna avröjdes och ett större gårdsutrymme gemensamt för hela kvarteret skapades.