Stäng fönster Åstorp kn, KVIDINGE 170:1 VÄSTRA SÖNNARSLÖVS KAPELL

Kyrkogården har förmodligen kvar sin medeltida utbredning.
Troligtvis följde den det allmänna, medeltida mönstret med en inhägnad, betad äng, som även fungerade för profana ändamål. Gravarna var gräskullar utmärkta med träkors, eller liggande stenhällar för de mer bemedlade. På en karta från 1709 har kyrkogården ungefär sin nuvarande utbredning och är omgärdad förmodligen med en stenmur. Kyrkan är markerad där det nuvarande träkorset står och klockstapeln där nuvarande klockstapel står.

Beskrivning
Kyrkogården är i det närmaste kvadratisk. Den är omgiven av oxelhäckar i väster och söder, av idegranshäck i öster. Längs vägen i norr finns en bruksfogad mur avtäckt med stenskivor. Kastanjeträd står i norr och öster. På äldre foto fanns trädkransen även mot söder och väster. Från vägen i norr finns en smidesgrind med fyrpass mellan huggna granitstolpar. Kyrkogården är mestadels grässådd och korsas av två huvudgångar belagda med singel. Gångarna indelar kyrkogården i fyra kvarter. Från norr kantas gången av cypresser. Från parkeringen i väster kantas gången av japanska körsbärsträd.
Kapellet ligger i sydvästra delen. Klockstapeln står i sydöstra delen. I denna del är flertalet gravar buxbomsomgärdade singelgravar och gravplatserna står tätt med låga horisontella stenar. På övriga delar är gravstensmaterialet uttunnat och glest placerat. De flesta står i gräs men enstaka har inramning med buxbom, stenram eller smidesstaket. Flera äldre kulturhistoriska gravar finns, tex två små barngravar. Här finns en sten med den infällda poslinsreliefen ”Natten” ritad av Bertel Thorvaldsen i början av 1800-talet. Flertalet titlar är lantbrukare, men här vilar även två krukmakare, en titel som historiskt varit framträdande i Västra Sönnarslöv.

Byggnader på kyrkogården
En klockstapel från 1953 står i sydöstra hörnet av kyrkogården. Klockstapeln är fyrsidig med väggar lutande inåt. Väggarna är klädda med tjärad lockpanel. Bräddörren sitter i en liten rak utbyggnad. Det utkragande sadeltaket är belagt med röda tegelpannor. Taket kröns av en kyrktupp från den medeltida kyrkan. Sockeln är klädd med natursten. Stommen är av furustolpar med hörnstolpar och däremellan snedställda stolpar. Golvet på bottenvåningen är av betong. På bottenvåningen finns utedass och förråd för trädgårdsredskap. En öppen trätrappa leder till klockvåningen med brädgolv. Klockan har manuell ringning. Ljudöppningar med brädklädda parluckor finns i alla väderstreck.

Se även beskrivning av Västra Sönnarslövs kapells kyrkomiljö under Miljöer.

Skånska kyrkor, Skånes Hembygdsförbunds årsbok, 1997