Stäng fönster Oxelösund kn, OXELÖ 7:33 FRÖSÄNGS KAPELL

Beskrivning
Oxelösunds kyrkogård ligger fint inplanerad i landskapet. Mot öster avgränsas kyrkogården av markanta, skogbeklädda bergskärningar. I norr, väster och söder avgränsas kyrkogården av lägre, företrädesvis blandskogsbevuxna ytor. Kyrkogårdens huvudentré och parkering ligger i anslutning till kapellet i kyrkogårdens södra del dit man kommer via en väg kantad av en blandallé med bl.a. lind, björk och klibbal. Kyrkogården inhägnas delvis av nätstaket.

Den ursprungliga kyrkogården utformades av arkitekt Erik Gunnar Asplund. Den består av en muromgärdad förgård, ett större ovalt område för ensamgravar (kv B-E) och i direkt anslutning till detta i väster en långsträckt rektangulär yta utformad som en fyrdubbel allé (kv A). Detta område anlades för familjegravar.
Längs östra kanten ligger urnkvarteren vilka också omsluter minneslunden i norr. I väster ligger kyrkogårdens nyare del (kv F och G), anlagd 1973. En större gräsyta skiljer kv F och G från kyrkgårdens äldsta delar. På den gamla kyrkogården är gångytor belagda med grus – i övrigt med asfalt. Ett kopparklätt kors är placerat i gravkvarteren norr om kapellet.

Minneslunden ligger på en ekbevuxen höjd med viss utsikt mot den äldre kyrkogården i söder. Smyckningsplatsen har en modern utformning med markbeläggning av rektangulära granitplattor. Från smyckningsplatsen utgår en nyligen anlagd bäck med fåra av fältsten. Bäcken leder vidare ner mot urnkvarteren i sydöst och kantas av perennplanteringar. Bäcken förses med sommarvatten som pumpas upp. Från minneslunden leder en trappa av smågatsten och granitkantstöd ner mot väster, en asfaltväg leder mot öster och en grusad stig följer bäcken mot sydöst.

I väster ligger kyrkogårdens nyare del. Kvarteren utgörs av ett system av tujahäckar (med ett mindre inslag av amerikansk hagtorn) vilket bildar flera kvadratiska och rektangulära rum för framför allt kistgravar.

Väster om kapellet står en klockstapel i form av en öppen klockbock av trä med tre hjärtstockar, strävor samt sadeltak med gavlar. Timmerkonstruktion och tak är klädda med brädor. Takets gavlar kröns av utsmyckningar av järn i jugendstil.
I klockstapeln hänger två klockor.

Klockstapeln ritades av arkitekt Erik Lundberg år 1926. Klockstapeln uppfördes på berget där S:t Botvids kyrka ligger idag. Efter uppförandet av Sankt Botvids kyrka flyttades klockstapeln till kyrkogården år 1959.

Sörmlands museums arkiv
Dag Forssblad, Inventeringstillfället 2010