Stäng fönster Lund kn, VÄSTRA ODARSLÖV 8:1 ODARSLÖVS KYRKA

Beskrivning
Genom en enkel ingång med smidesjärnsgrindar och grindstolpar i sten, i rak axel från koret, nås Odarslövs kyrkogård som inramas av hagtornshäckar. I söder och väster står även rader av ung lönn. Ytterligare en entré finns i kyrkogårdens nordöstra hörn, i anslutning den grusade parkeringsplatsen i trevägskorset. Gravplatserna är till största del koncentrerade norr, söder och väster om kyrkan, där låga buxbomshäckar bildar relativt stora kvarter i förhållande till antalet gravstenar. Här är gravarna grusade och gångarna belagda med randkrattad singel. Dessa delar av kyrkogården har främst lägre vegetation, men även inslag av olvon, syren, idegran, tuja och kinesisk en.

Under medeltiden (och även långt senare) förekom det att individer av hög social rang gravsattes inne i kyrkan, helst i koret. Utomhus var det förnämsta att bli begraven i kyrkans takdropp, det vill säga så nära kyrkan som möjligt. Vanligen var gravarna samlade söder om kyrkan samt i öster i närheten av koret, men gravplatser i norr har även varit brukligt. I Skandinavien fanns under tidigmedeltid exempelvis ett utbrett skick att begrava män på den södra sidan och kvinnor på den norra. För medeltida kyrkor återfinns kyrkogårdens äldsta delar således vanligen i kyrkans absoluta närhet. I Odarslöv finns än idag ett gravkvarter nära långhusets och tornets norra sida, men det är alltså högst troligt att samma yta på motsvarande sida, som idag saknar gravkvarter, också hyst medeltida gravar. Enligt uppgift har gravkvarteren i norr dock inte tillkommit förrän under 1800-talet.

1911 utvidgades kyrkogården cirka 15 meter åt väster. Den nytillkomna delen är tydligt avläsbar då den till skillnad från de äldre delarna är gräsbevuxen och i det närmaste saknar kvartersindelning. Här finns också tätare inslag av mer högväxt vintergrön vegetation, sporadiskt utplacerad i mindre grupper. 1938, i samband med dräneringsarbeten, lades kyrkogården om och det nuvarande gångsystemet anordnades. Vid detta tillfälle tillkom även de omringande hagtornshäckarna och kvarterens buxbomshäckar, de sistnämnda ersatte ligusterhäckar som sannolikt planterades 1911. Merparten av kyrkogårdens senast tillkomna del saknar gravar. Längst i väster, mot hagtornshäcken, står ett antal äldre gravstenar från återlämnade gravplatser som bedömts ha kulturhistoriskt värde och därför bevarats.

Västra Odarslövs kyrkogård är 2015 alltjämt i bruk, trots att kyrkan avkristnats.

Byggnader på kyrkogården
I kyrkogårdens nordvästra hörn ligger en redskapsbod, uppförd i tegel och med sadeltak. Byggnaden har sannolikt uppförts under 1900-talets första hälft, möjligen i samband med kyrkogårdens utvidgning 1911.

Se även beskrivning av Odarslövs kyrkomiljö under Miljöer.

Underhållsplan för Odarslövs kyrka, Lunds pastorat (2014-12-18), Tyréns AB, Malmö.

Blom, K-A: Andrum – kyrkor och kyrkogårdar i Lund, Svenska kyrkan i Lund, Lund 2004.

Dahlberg, M (red.): Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet 2008.

Dahlberg, M (red.): Skåne¬ – Landskapets kyrkor, Riksantikvarieämbetet, opublicerad.

Stenkil, L: Gravar på kyrkogården i Odarslöv: inventering av befintliga gravar och gravstenar hösten 2006 – våren 2012, Lund, 2012.

Regionmuseet i Kristianstad: Rapport 2005:100: Brunnshög – Getinge – inventering av kulturmiljövärden, http://www.regionmuseet.se/rapporter_pdf/2005/2005_100_BrunnshogGetinge.pdf, hämtad 2015-08-25.

Riksantikvarieämbetet: Riksintressen för kulturmiljövården – Skåne län, http://www.raa.se/app/uploads/2012/06/M_riksintressen3.pdf, hämtad 2015-09-15.

Riksantikvarieämbetet Fornsök: http://www.fmis.raa.se/cocoon/fornsok/search.html, hämtad 2015-09-15.

Charlotta Lindahl, fastighetsingenjör Lunds kyrkliga samfällighet, telefonsamtal 2015-09-15.