Stäng fönster Oxelösund kn, STJÄRNHOLM 1:58 STJÄRNHOLMS KYRKA

Beskrivning
Stjärnholms kyrka och dess kyrkotomt är en integrerad del av den köks- och fruktträdgård som har legat söder om Stjärnholms herrgårdsbyggnad. Den rektangulära kyrkotomten med kyrkan centralt placerad, ligger i trädgårdens sydvästra hörn. Den östra halvan av kyrkotomten består av bördig mark, med bland annat krikon- och fruktträd. Den västra halvan av kyrkotomten ligger på en kulle, med barrträd och lövträd. Berg i dagen förekommer i anslutning till kyrkan.

Kyrkobyggnaden har uppförts på kullen, på den troligtvis obrukbara marken. Kyrkan är genom dess placering väl synlig i landskapet. Kyrkotomten är beväxt med gräs och är försedd med staket i söder, där det idag finns hästhagar.

Stjärnholms kyrka är från början uppförd som gårdskapell. Dess kyrkotomt har inte använts som gravplats utan har mer karaktär av en park.

Kyrkan nås via grusade gångar, dels från parkeringsplatsen väster om tomten, dels från nordost där gångvägen ansluter till herrgårdens mittaxel.

Sörmlands museums arkiv
Vårdplan för Stjärnholms kyrka, Webjörn Arkitektkontor 2003