Stäng fönster Helsingborg kn, STENGÄRDET 1 BJÖRKAKYRKAN

Beskrivning
Kyrkan och församlingsgården står på en relativt väl tilltagen tomt med triangulär form. Söder om kyrkan finns en gångväg fram till kyrkans entré och längs östra sidan finns en bilväg. I norr, väster och söder begränsas tomten av en klippt bokhäck medan östra sidan består av en smal remsa gräs med en trädrad av låga lövträd. En liten parkeringsyta finns intill den östra entrén som kantas av en plantering med låga buskar. Gångar fram till entréerna består av röda betongplattor. Intill den södra entrén till kyrkan finns en liten sandtäckt yta med lekplats. Tomtytan väster om kyrkan består av en gräsmatta.
Byggnader på kyrkotomten
Vid södra entrén till kyrkan och kyrkotomten står en hög klockstapel av trä. Klockstapeln är en öppen konstruktion och består av fyra kryssträvade stolpar med ett bjälklag som bär upp ett mycket flackt och kraftigt utkragande sadeltak. Timmerstommen är av grönmålat trä och taket täcks av grönmålad plåt.

Se även beskrivning av Björka kyrkomiljö under Miljöer.

Källor