Stäng fönster Malmö kn, VRETA 1 RIBERSBORG

RIBERSBORGSSKOLAN
Ribersborgskolan ligger centralt inne i Ribersborgsområdet, öster om Sergels väg. Skolan är uppförd i gult tegel och har tegelbelagda sadeltak. Den ritades av Ludvig Nilsson och Clas Almqvist år 1945. Ribersborgsskolan bestod ursprungligen av en separerad små- och folkskola samt en personalbostad, numera innehåller byggnaderna låg- och mellanstadieskola.
Småskole- och folkskolebyggnaderna placerades i vinkel mot varandra och förbands med en högre centralbyggnad, vilken bland annat innehåller aula. Denna markeras i fasaden med större fönster. 1964 byggdes en gymnastiksal om var planerad redan från början. Anläggningen består således av tre byggnadskroppar med olika funktioner. De har grupperats på tre sidor av skolgården som öppnar sig mot söder. Att dela upp skolans olika funktioner i separata byggnadskroppar var typiskt för tiden. Detta speglar funktionalistiska ideal och det var ett sätt att skapa omväxlande och - jämfört med äldre tiders ofta monumentala och respektingivande skolbyggnader i flera våningsplan - mindre auktoritära skolmiljöer.
På skolgården står sedan 1994 en mindre musikpaviljong. Samma år byttes skolans ursprungliga fönster ut. Fönsterbytet har på ett markant sätt förändrat byggnadernas karaktär genom de nya indelningarna. Ursprungligen var fönsterytorna större.