Stäng fönster Göteborg kn, HJÄLLBO 26:1 HJÄLLBO

OMRÅDE
Eriksboskolan och Lärjeskolan är belägna i Eriksbo, i stadsdelen Hjällbos östra del. Bebyggelsen i Eriksbo är belägen på en nivellerad höjdplatå med utsikt över Lärjeån och till och med de högsta husen i Bergsjön är synliga. De boende har i Lärjeåns dalgång tillgång till strövmöjligheter. Skolbebyggelsen ligger i den sydöstra utkanten av ett stort bostadsområde med fyravånings lamellhus i norr och intill Lärjeåns dalgång i öster och söder. I anslutning till skolområdet finns en parklek i en sänka i den kuperade terrängen.

I området finns två byggnader som hyser två olika skolor. Det är Lärjeskolan, en friskola som drivs av Eriksbos kooperativa rörelse samt Eriksboskolan som är den kommunala skolan. Skolorna är placerade mycket nära varandra med gemensam skolgård. Eriksboskolan bestod ursprungligen av två byggnader som under 1990-talets början, i takt med ökat lokalbehov, byggdes ihop och ut, i norr och söder. Byggnadskroppen är låg, långsträckt och mycket oregelbunden. Huvudentrén finns i en utbyggnad som riktar sig mot bostadshusen i norr. Den södra fasaden är uppbruten av stora fönsterpartier och har dessutom utökats med flera utskjutande tillbyggnader som bildar en ny "fasad" ut mot dalgången.

Lärjeskolan startade 1995 då den även inrymdes i den rektangulära paviljongen, i nära anslutning till Eriksboskolan.

Den öppna asfalterade skolgården är gemensam för de båda skolorna och går från parkeringsplatsen i öster till fotbollsplanen i väster, på ömse sidor om byggnaderna. Bredvid fotbollsplanen finns även en klubbstuga, troligen från senare år.

BYGGNADER
Lärjeskolan är en paviljongbyggnad med fasader av liggande slät panel. Enluftsfönster är placerade i grupper om fyra. De hålls samman av vita fält av Steniskivor, en tunn skiva oftast med ett ytskikt av stenkross. Taket är en "lätt" konstruktion med en utskjutande takfot som skuggar fasaden.

Eriksboskolans långa, envånings byggnadskropp är mycket spretig. Gymnastikhallen skjuter upp och bryter byggnadens takås. Byggnadens södra sida byggdes på under 1990-talet med tre utskjutande delar. I norr finns en entréutbyggnad från samma tid.

Den ursprungliga byggnaden har en fasad av rödmålad, ömsom liggande slätpanel och ömsom stående lockpanel. Den kröns av ett sadeltak. Gesimsen, som ursprungligen var inklädd med internitskivor, är klädd med brännlackerad plåt. Den norra fasaden har till skillnad från den södra ett mer samlat uttryck med enluftsfönster ordnade i fönsterband. De bildar tillsammans med plåtpartiet en ljus kontrast i fasaden. Tillbyggnaderna har fasader klädda med rosamålad lockpanel samt branta pulpettak täckta av korrugerad plåt. Ursprungligen var takkonstruktionen ett dolt motfallstak täckt av papp, men när det lades om i början av 1980-talet gjordes det om till ett sadeltak belagd med korrugerad plåt. Även gavelrösten kläddes in med vit korrugerad plåt.

Eriksboskolan
Våningar: 1 samt källare med skyddsrum
Stomme/konstruktion: stål och träreglar
Fasad: stående lockpanel, liggande slät panel/korrugerad panelimiterande plåt
Fasadfärg: röd, vit, rosa
Takform: sadeltak, pulpettak
Takmaterial: korrugerad plåt
Utvändiga detaljer: plana skärmtak av olika storlek och utformning, indragna entréer

Lärjeskolan är inrymd i en paviljong som har tillkommit i senare tid.

KOMMENTAR
Bebyggelsestrukturen är svåröverskådlig. Den första byggnadens karaktär har förändrats då tillbyggnaderna är i en avvikande stil som bryter mot den ursprungliga.