Stäng fönster Göteborg kn, HJÄLLBO 6:10 M.FL. HJÄLLBO

OMRÅDE
Området omfattar en skolmiljö bestående av två skolor i nordöstra utkanten av Hjällbo. Skolbyggnaderna är uppförda på mark som stiger svagt mot den kuperade skogsbevuxna terrängen i norr. I söder ansluter flerfamiljshusen på Skolspåret och öster om skolorna finns ett boningshus från 1800-talet, som idag används till fritidsverksamhet. Skolområdet begränsas inte till de specifika byggnaderna för skolverksamhet utan även lokaler i bottenvåningen på Skolspåret används.

Bebyggelsen utgörs av fem träbyggnader i en våning fritt placerade i terrängen. Byggnaden i nordväst utgör en egen skolverksamhet med Montessoripedagogik som grund för verksamheten. Den består av två byggnadskroppar sammanbyggda i vinkel med omgivande gård.

Den kommunala grundskolan utgörs främst av en vinkelställd byggnad, i norr och öster angränsar gräs- och skogsbeklädda kullar. Skolgården breder ut sig sydväst om den största skolbyggnaden. I sydväst ligger fotbollsplanen. Norr om fotbollsplanen finns även en mindre, rektangulär enplansbyggnad med undervisningslokaler och öster om fotbollsplanen finns en gymnastikbyggnad. På huvudbyggnadens östra sida, på dess baksida upp mot skogen, finns en solitär fritidshemsbyggnad. Den centrala skolgården är asfalterad och utrustad med konstgjorda svampar och andra lekanordningar.

Skolbebyggelsen uppfördes i början av 1970-talet med paviljonger som flyttades dit från Ekebäcksskolan i Rud och Fogdegårdsskolan i Tolered. Endast gymnastikbyggnaden och fritidsstugan byggdes nya. Under 1980-talet revs en av paviljongerna och den andra demonterades. Istället uppfördes dagens huvudbyggnad. Uppgift saknas om när den västra paviljongen tillkom.

BYGGNADER
Huvudbyggnaden karaktäriseras av det kraftiga, valmade sadeltaket med en kraftigt utskjutande takfot.

Huvudbyggnad
Stomme/konstruktion: träreglar
Fasad: lockpanel, skivmaterial typ Internit
Fasadfärg: grå, vit
Takform: valmat sadeltak
Takmaterial: röda takpannor
Utvändiga detaljer: --

Gymnastikbyggnad
Fasad: lockpanel
Fasadfärg: grå
Takform: pulpettak
Takmaterial: papp

Fritidsstuga
Fasad: lockpanel
Fasadfärg: röd
Takform: sadeltak
Takmaterial: papp

Gymnastikbyggnaden är nästan oförändrad. Den mindre, rektangulära paviljongens tak, tidigare plantak, har ersatts med ett valmat sadeltak. Montessoribyggnaden i norr uppfördes under slutet av 1970-talet.

KOMMENTAR
Området ger inte ett enhetligt intryck pga. de många till- och ombyggnaderna. Försök har ändå gjorts att med gemensam färgsättning och gemensamt fasadmaterial hålla den mer samlad. Gårdsmiljön är omsorgsfullt utformad. Skolmiljön som helhet har förändrats kraftigt under årens lopp.