Stäng fönster Malmö kn, BERITSHOLM 1 M.FL. RIBERSBORG

RIBERSHUS
Området omfattar byggmästaren Eric Sigfrid Perssons funktionalistiska bostadsområde i kvarteren Peterstorp och Beritsholm. Det kallas Ribershus och byggdes mellan åren 1938 och 1940. Namnet hade tillkommit efter en namntävlan utlyst i dagspressen.
Ribershus blev berömt och uppskattat och bland annat utnämnt till "Sveriges modernaste bostadsanläggning". Det var inte de första renodlat funktionalistiska husen i Malmö men området har kommit att framstå som den främsta representanten för Malmös funkis. Husen har en utpräglat modernistisk karaktär med stora fönsterytor, vitputsade fasader och platta tak. Niovåningshusen fick stora, smäckra balkonger och indragna takvåningar som avslutades med stora skärmtak. De kom att bli stilbildande för de följande husen längs Limhamnsvägen.
Särkilt anmärkningsvärda är de mycket stora perspektivföntren, d v s fönster utan poster och spröjsar. De var byggmästarens eget patent och i Riberhus användes de för första gången. Originalfönsterna har i ett av husen under år 2001 ersatts med nya.
Höghuset närmast stadskärnan ritades av David Helldén och Stig Dranger, huset i mitten av Nils Einar Eriksson och det tredje av Helldén. Byggmästare Perssons stora projekt omfattade även det bakomliggande kvarterets lägre bebyggelse som uppfördes efter Rune Welins ritningar.
Husens utformning speglar väl läget vid havet och Öresundsparken. Varje lägenhet skulle ha havsutsikt från balkongen och de stora perspektivfönstren introducerades för att få både ett större ljusinsläpp och en ostörd vy. Planlösningarna erbjöd en mängd olika möjligheter. Några lägenheter var i etage med entresolplan för att utgöra ett alternativ till en villa.
Till Ribershus hörde en lägre bebyggelse som innefattade ett flertal butiker samt en s k "barnparkering", dåtidens dagis. Även i dessa byggnader eftersträvades att ge alla havsutsikt vilket resulterade i ett spel med burspråk och balkonger.
I alla lägenheter genomfördes byggherrens idéer om det funktionalistiska hemmet, allt från ett infällbart strykbord i städskåpet till en separat låda i garderoben för herrns skjortknapp. I samband med invigningen av Ribershus 1938 hölls en bostadsutställning "Vi bo på Ribershus", arrangerad av Svenska slöjdföreningen för att visa såväl lägenheter som finesser i det moderna boendet.