Stäng fönster Göteborg kn, HJÄLLBO 5:12 HJÄLLBO

OMRÅDE
Området är beläget väster om spårvägen i den centrala delen av Hjällbo, som tillhör stadsdelen med samma namn. Bebyggelsen utgörs av en kyrka med tillhörande församlingsexpedition. Längs kyrkans södra fasad löper ett stråk som tillsammans med ett antal centrumbyggnader utgör Hjällbo centrum. Öster om kyrkan finns ett område bestående av tre parallellt ställda, sju våningar höga flerbostadshus och i väster går spårvägen från Göteborgs centrum till Angereds torg. Alldeles utanför kyrkan leder en gångbro över spåren till Hjällbos östra del. I norr ligger ett långsträckt parkeringsdäck vars södra ände består av kontorslokaler.

BYGGNADER
Hjällbo kyrka består av två byggnadskroppar, en som rymmer kyrkorummet och församlingshemmet och en för pastorsexpedition. De båda byggnaderna sträcker sig i nord-sydlig riktning och på den slutna stenlagda gården som bildas mellan dem finns ett centralt placerat träd och bänkar att sitta på. På grund av den sluttande terrängen har kyrkan en suterrängvåning i öster. I undervåningen finns en ungdomsgård, med ingång både i norra och södra fasaden.

Kyrkorummets placering i kyrkobyggnadens södra del är tydligt avläsbar i fasaden. Byggnadskroppen reser sig där högt i förhållande till övriga delar och kröns av ett litet kors mot öster. Klockverket har integrerats i byggnaden och är beläget över huvudentrén i södra fasaden.

Våningar: 1 med suterräng
Stomme/konstruktion: regelstomme
Fasad: tegel
Fasadfärg: rödbrunt
Takform: dolt plantak
Takmaterial: saknas
Utvändiga detaljer: se nedan

Byggnaderna uppfördes med fasader av rödbrunt tegel. Med samma tegel kläddes stommen även invändigt. Taket har olika form på kyrkans olika delar och täcktes vid uppförandet med papp och ärtsingel. Den svaga taklutningen är mestadels dold och takkanterna är kopparklädda. Kyrkans bruna aluminiumfönster är av enluftstyp i olika storlekar. Mot omgivningarna är fönster av samma storlek och typ samlade till delar av fasaderna, visuellt sammanhållna genom en omfattning av betong. Huvudentrén är indragen i kyrkobyggnadens södra fasad och kröns av ett stycke gjuten betong med texten Hjällbo kyrka i guldfärg. Övriga entréer, som även de indragna, leder från gården till kyrkans olika delar. Över entréerna är fasaden klädd med falsad kopparplåt.

Kyrkan har både en egen distinkt arkitektonisk karaktär och smälter väl in i miljön.
Hjällbo kyrka är en av de få kyrkor byggda efter 1939 som är skyddad enligt 4 kapitlet § 4 i lagen om kulturminnen m m (SFS 1988:950), som innebär att kyrkobyggnaden inte på något väsentligt sätt kan ändras utan tillstånd av länsstyrelsen. De övriga yngre kyrkorna är Brunnsbo, Guldhedens, Bergsjöns, Härlanda, Johannebergskyrkan samt S.t Olofs kapellkrematorium.

Källa: Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse i Göteborg - ett program för bevarande, del 2 (prel. 2000). Kulturförvaltningen/Stadsmuseet. Redaktör Gudrun Lönnroth.