Stäng fönster Göteborg kn, HJÄLLBO 5:14 HJÄLLBO

OMRÅDE
Området är beläget i centrala delen av Hjällbo, som tillhör stadsdelen med samma namn, strax intill det centrala köpstråket Hjällbo centrum. Bebyggelsen består av tre parallellt ställda, sju våningar höga skivhus med källare. I bottenvåningen är lokaler inredda med bland annat frisersalong. I norr angränsar ett område med lägre lamellhus, i väster ett grönområde samt Skolspårets höghus och i öster Hjällbo kyrka. Söder om områdets bebyggelse finns det stråk som tillsammans med ett antal centrumbyggnader utgör Hjällbo centrum.

Gårdsrummen mellan husen består av plana gräsbevuxna markytor med asfalterade gångar längs entréfasaderna. På den östra gården har en lekplats anordnats och en oregelbunden byggnad med tvättstuga och samlingslokal tillkommit i senare tid. Denna byggnad är uppförd i en våning med gulmålade panelklädda fasader och sadeltak belagda med röda takpannor.

BYGGNADER
De tre höghusen är uppförda i sju våningar och källare, med fasad av frilagd ballast av rödbrun dansk sjösten och med valmade sadeltak utan synlig takfot.

Våningar: 7 samt källare
Stomme/konstruktion: prefabricerade sandwichelement av betong
Fasad: frilagd ballast
Fasadfärg: gulbeige
Takform: valmade sadeltak
Takmaterial: korrugerad plåt
Utvändiga detaljer: se nedan

Enluftsfönstren är samlade till grupper, bestående av tre fönster varav ett med fransk balkong, som är regelbundet placerade i fasaden. Trappuppgångarna markeras av fristående smala fönster. På gavlarna finns få eller inga fönster (åt söder respektive norr).
Balkongerna både åt väster och åt öster är indragna. Balkongfronterna består av glas och skivmaterial, antingen vitt eller gult. Flertalet balkonger är inglasade med skjutdörrar. Entréerna är indragna och belägna åt öster. De är förhållandevis smala och har entrédörrar av ofärgad aluminium. Övriga ytterdörrar i bottenvåningen är av rödmålad plåt och sitter i liv med fasaden.

KOMMENTAR
De ursprungliga taken var platta och belagda med papp. Av bygglovansökningar framgår att husen uppfördes med hisselement, fasadelement, balkongelement, "badunit", "köksunit" och mellanväggselement. Under 1990-talets första hälft glasades balkongerna in och yttertaken byggdes om till flacka valmade sadeltak.

Källa: Hjällbo - områdesprogram 1989, Stadsbyggnadskontoret, Göteborg.