Stäng fönster Göteborg kn, HJÄLLBO 6:8 HJÄLLBO

OMRÅDE
Området är beläget i nordvästra delen av Hjällbo som tillhör stadsdelen med samma namn. Flerbostadshus av tre olika typer omgärdar ett antal gårdar som anlagts i plan terräng. Den omgivande terrängen sluttar åt söder och väster och stiger åt norr. I nordväst reser ett skogsbevuxet berg och i väster avgränsas området av gatan Skolspåret, längs vilken fem av områdets höga hus är placerade. Närmast i norr finns Bergsgårdsskolans område, i öster Hjällbo centrum och i söder en större parkeringsyta. Gårdarna är delvis asfaltsbelagda och delvis gräsbevuxna. Men även de asfalterade ytorna är försedda med planteringar och buskar. Förutom tennisplan och ett antal lekplatser, som är koncentrerade till västra gården, finns ett antal barr- och lövträd. Husen är byggda ovanför en stor parkeringsanordning som tidigare kunde nås via varje enskild trappuppgång.

BYGGNADER
Bebyggelsen utgörs av flerbostadshus i tre till sju våningar och källare. Husen kan indelas i tre grupper. Fem sjuvåningshus är placerade i öst-västlig riktning. I vinkel till dessa står tre sjuvåningshus som en skärm mot väster. I söder avgränsas det öppna gårdslandskapet av sju vinkelställda trevåningslameller. Husens entréer är vända mot områdets mitt.

Våningar: 3-7 samt källare
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: frilagd ballast
Fasadfärg: brun, beige
Takform: dolt plantak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: se nedan

Samtliga hus är uppförda med en stomme av prefabricerade pelare. Fasaderna är av prefabricerade betongelement samt träelement. De platta taken konstruerades av betong och belades med papp.

Gemensamt för de tre husgrupperna är fasadmaterialen: betongelement med frilagd ballast som profilerats med runda fördjupningar och mörkbrun spåntad panel. I husens bottenvåningar finns en karakteristiskt bearbetad betongyta. Ytan är enligt arkitekten kopierad från ett elefanthus på London Zoo och kan möjligtvis vara ett försök att efterlikna den grova elefanthuden.

Samtliga hus har platta tak med kanter täckta av en halvmeter trapetskorrugerad plåt. Panelens färg går igen i balkongernas enkla överliggare av mörkbrunt trä. Hisschakten på taken och nedgångarna från gården till stora parkeringsdäck under mark kröns av karakteristiska snäckformade betongkonstruktioner med yta av nämnda bearbetade betong. Anslutningarna mellan fasad och tak samt fönsterbleck är av kopparplåt och de ursprungliga fönstren av bok.

I området finns en hel del konstverk (ex. formgjutna zinkplattor vid låghusens entréer). Det gemensamma temat för konsten i området har varit "kommunikation". Det är förklaringen till att exempelvis zinkplattorna föreställer båtar, betongplattorna visar fotavtryck och det i plåtrelieferna skurits in konturer av helikoptrar eller stövlar. Konstnärerna som gjort dessa entré- och pergola utsmyckningar är följande: Olle Langert, Bo Sellström, Bror Persson, Bengt Arne Linderos, Bertil Malmstedt, Ralf Lundquist och Bengt Lundin.

Västerut från Hjällbo centrum står fem sjuvåningshus med lokaler i bottenvåningen. Husen sträcker sig med långsidorna i nord-sydlig riktning. Den södra delen av varje byggnad bärs upp av ett antal pelare varunder entrén är belägen. Ursprungligen ingick detta pelarparti i en lång, sammanbindande och övertäckt gång mellan husen. Betongfundamenten mellan husen tillhör denna övertäckta gång. Fasadkompositionen är symmetrisk, där indragna balkonger flankerar ett antal bruna enluftsfönster, med eller utan vertikalt vädringsfönster, i fasadernas mitt. Den panelklädda fasadytan kring fönstren i kompositionen är något indragen i förhållande till fasadlivet. Samma komposition fyller fasadernas hela längd på husens kortsidor.

De tre höghusen (A; B; C) i fonden mot väster är uppförda i sju våningar med lokaler och förråd inredda i bottenvåningen. Fasaderna åt öster är klädda med liggande, mörkbrun spåntad panel respektive med betongelement. Betongelementen utgör balkongernas fronter och löper i rader av olika längd till synes oregelbundet längs den panelklädda fasaden. Denna struktur skapar en mycket speciell fasadbild. Enluftsfönstren är av olika storlek och placerade gruppvis i fasaden. I vissa fönstergrupper ingår en fransk balkong. Entréerna är indragna i fasaden och belägna under första våningens utskjutande balkonger. Under balkongerna bildas en arkadliknande gång utanför entréerna där ytterdörrar till förråd och cykelrum sitter i liv med fasaden. I fasaderna mot väster, som helt består av betongelement, finns ett flertal utskjutande burspråk med indragna balkonger. Enluftsfönster av olika storlek är placerade med viss regelbundenhet, i återkommande ordningsföljd längs fasaden. I översta våningen finns enstaka ateljéfönster.

Områdets sju låghus är uppförda i tre våningar. I varje fasadelement finns ett brunt enluftsfönster och ibland även ett mindre fönster i kombination med en fransk balkong. På gavlarna finns endast något enstaka, mycket litet fönster. Balkongerna är indragna och grupperade parvis. Balkonger och entrépartier är invändigt klädda med mörkbrun spåntad panel. Till bottenvåningens lägenheter hör uteplatser som vetter mot gården. Såväl uteplatser som entréer inramas av stående betongskivor. På enstaka hus finns ateljéfönster i översta våningens hörnlägenheter.
Ytterst få upprustningsåtgärder var företagna i området under de första 30 åren. Ursprungliga glasade entréer har bytts mot enkla aluminiumdörrar. Området har sedan 1999 genomgått en varsam renovering. Rekonstruktion av vissa ursprungliga detaljer har skett i dialog mellan förvaltaren och de antikvariska myndigheterna.

KOMMENTAR
Områdets byggnader präglas av en ambitiös arkitektonisk gestaltning. Området är ett välbevarat och för sin tid representativt område med unika miljömässiga kvaliteter.

Källor: Samtal med arkitekten Arne Nygård, oktober 1999.
Engström, Johan. Examensarbete CTH-A, 1999.