Stäng fönster Stockholm kn, TISSLINGE 10 TENSTA

Klassificering: Grönt

Byggnadens funktion som kyrka gör att den har ett stort symbol- och identitetsvärde för stadsdelen Tensta. Som ett representativt exempel på 1960- och 70-talens stora kyrkobyggande i de nya förorterna har byggnaden ett samhällshistoriskt värde.

Ur arkitektonisk och arkitekturhistorisk synvinkel har byggnaden tidstypiska kvaliteter. Exteriören är enkel, samtidigt som byggnaden får sin speciella karaktär av det sätt som kyrksalen syns utåt, med ett högt uppskjutande pulpettak och med stora fönsterytor mot norr. Fasadernas ljusa puts kontrasteras mot mörkbetsade träpartier och mot granitmurarna vid norra fasaden. Byggnadens innehåll och planlösning berättar om den tidens idéer när det gäller kyrkobyggandet; här samsas kyrksal, församlings- och gemensamhetslokaler samt kontor. Byggnaden är välbevarad till det yttre och inre.

INVENTERING ÅR 2000
Tenstakyrkan, Inventeringsdatum: 000322

OMRÅDE
Frikyrkobyggnad med ungdomsgård, expeditions- och föreningslokaler alldeles söder om Tensta centrum.

Området begränsas mot norr av en gångväg och en skogskulle, mot ost av en gångväg och ett bostadsområde, mot söder av en gräsplätt och ett bostadsområde samt mot väster av en utsparad naturyta. Byggnaden ligger i en sluttning mot sydsydväst och har därmed en suterrängvåning. Marken närmast huset består mot norr av asfalt, gräs och buskar. Mot nordost är det en terrass med buskar, uppbyggd av en granitmur. Mot ost och syd är det gatsten och asfalt och mot väst en brant grässlänt. Området nås via gångvägar från alla håll och med bil via säckgatan Tisslingeplan i öster.

BYGGNAD
· Våningar: 1 vån + suterräng
· Tak: Flackt pappklätt motfallstak (ej belagt). Över kyrksalen en hög taklanternin med halvbrant pulpettak
· Fasad: Spritputs, beige
· Sockel: Slätputs, målad
· Fönster: 1-lufts i brunbetsat trä, för sig eller i band. Över vissa fönster sitter brun plåt mellan takfot och fönstrens överkant. Kyrksalens lanternin är riktad mot norr och har höga smala fönster med tvärpost.
· Entré: Plåtinklätt skärmtak, sidoomfattningar av putsade väggskivor. Parport i brunbetsad liggande panel med över- och sidoljus. Vissa andra dörrar är utbytta till bruneloxerad aluminium.
· Stomme: Betong
Husets fasad trappas av mot nordväst i två steg så att byggnadskroppen blir smalare västerut. Den västra avtrappningen är rundad och har höga smala fönster. På västra gaveln finns en ingång till en ateljé. I suterrängvåningen mot söder finns ytterligare ingångar till diverse lokaler.

KOMMENTAR
Byggnaden håller en tidstypisk stil med sina färgkombinationer med mörkbetsade trädetaljer till en ljusare fasadfärg. Byggnadens kombinerade innehåll med kyrka och församlingslokaler inom samma byggnad är också det mycket tidstypiskt. Den är välbevarad och mycket omsorgsfullt gestaltad. Den kubiska vitputsade lådan varur kyrkorummet markeras av en hög lanternin, ger byggnaden dess speciella karaktär.