Stäng fönster Stockholm kn, KRÄLLINGE 1 TENSTA

Klassificering: Gult

INVENTERING ÅR 2000
Inventeringsdatum: 000418

Bostadsområde med ett vinkelbyggt skivhus och ett lamellhus i nordöstra delen av Tensta.

Marken utgörs av ett svagt krön i nordnordost-sydsydvästlig riktning. Byggnaderna ligger huvudsakligen tvärs emot detta krön. Husen är placerade så att de omsluter en långsmal innergård. Det långa skivhuset ligger som en bullervall mot Hjulstavägen i norr och lamellhuset sluter gården mot söder. Längst i öster slutes gården av skivhusets vinkelbyggnad. Norr om skivhuset är det en säckgata och en stor parkeringsplats. Vid parkeringsplatsen ligger det mot nordväst en bollplan innanför ett gunnebostängsel. Bortanför denna går en gångväg ned till en viadukt under Hjulstavägen. Mot nordost höll man vid inventeringstillfället på att färdigställa ytterligare en bollplan och sittbänkar på en yta som tidigare varit husvagnsparkering. På parkeringsplatsen står ett sophus med grön panel och gröna portar samt en nätstation av vita betongelement med frilagd ballast. Norr om parkeringsplatsen finns det en grässlänt ned mot Hjulstavägen. Öster om husen är det en skogsslänt ned mot Spånga Kyrkväg. Söder om lamellhuset finns det i väst gårdar innanför vita trästaket med gräs, röda markplattor och en sandlåda. I mitten är det täppor till lägenheterna innanför järnstaket och i öster en bergsknalle. Gårdarna och täpporna vilar på terrasser av granitmurar. Allting vetter ned mot en gångväg. Bortanför denna vidtar ett annat bostadsområde. Mot väster är det buskar, en gångväg och ett annat bostadsområde. Innergården är belagd med asfaltsgångar och betongplattor. Där finns lekytor med sandlådor och lekredskap innanför trästaket och en grön spaljé. Där finns sittbänkar, buskar och träd samt mot väster en terrassering av kallmurade betongblock. Gården höll vid inventeringstillfället på att planteras med nya växter. Gården är öppen mot väst och kan också nås via en portik genom skivhuset mot norr samt via en passage mellan husen i sydost. Vissa av skivhusets balkonger i bottenvåningen har gjorts om till täppor med betongbeläggning eller jord innanför järnstaket. Området nås via gångvägar från alla håll och med bil via säckgatan Krällingegränd i norr.

· Våningar: 3 vån + suterräng, 6 vån + suterräng
· Tak: Flackt, pappklätt motfallstak (ej belagt), takstege inklädd med vit korrugerad plåt
· Fasad: Spritputs i olika färgfält, t ex terrakotta, gult, grönt, grått och rosa. Även slätputsade fält förekommer.
· Sockel: Spritputs, grå
· Fönster: 1-2-lufts, gräddvita bågar, karmarna inklädda med silvereloxerad aluminium.
· Balkong: Indragna med delvis utskjutande platta. Fronter av korrugerad aluminium i grönt, grått, aprikos och gult. Överliggare av aluminium. Inre väggen har putsad bröstning och fönster och dörrar av vitmålat trä. Över fönster och dörrar sitter ett parti vitmålad lågt profilerad sicksackveckad aluminiumplåt.
· Entré: Pulpetskärmtak av plexiglas på konsoler av gråmålat stål och aluminium. Grålackerad stålport med sidopartier, allting glasat upptill med höga smala rutor och med vita skivor nedtill.
· Stomme: Betong
· Lägenhetsstorlekar: 2-4 rok
· Förändringar: Husen är nyligen exteriört renoverade med nya fasadkulörer och entrépartier samt täppor i markplan.
På skivhusets norra sida skjuter trapphusen upp en våning och har i fasaden ett högt smalt fält av vit slätputs. Skivhuset har en portik mellan gården i syd och Krällingegränd i nord. Denna har ett glasat "portparti" på gårdssidan av grålackerad aluminium och automatiska dörrar, allt glasat upptill och under ett glasat pulpettak. I portiken finns en trappa belagd med betongplattor. Väggarna är kaklade. Mot norr har öppningen omfattning av brun klinker och ett skärmtak. Lamellhuset har, sånär som på de uppskjutande trapphusen och våningsantalet, samma utförande som skivhuset.

KOMMENTAR
Bostadsområde med den på södra Järvafältet vanliga indelningen med både skivhus och lamellhus inom samma fastighet. Husen har renoverats exteriört. Renoveringen omfattar ny färgsättning på fasaderna och renovering av gården. Byggnadernas strama geometriska och stringenta formspråk har bevarats.