Stäng fönster Stockholm kn, KULLINGE 1 M.FL. TENSTA

Klassificering: Gult

INVENTERING ÅR 2000
Inventeringsdatum: 000405

Bostadsområde med skivhus och lamellhus i nordöstra delen av Tensta

Området begränsas mot norr av gräs eller buskar samt en gångväg. Mot nordväst är det ett daghem och en bollplan. Mot ost är det en skogspark och ett daghem. Mot syd är det gräs och en gångväg samt terrasseringar av granitmurar. I sydväst är det terrasseringar av betongplattor och en parklek. Mot väster är det buskar, en gångväg och en stor öppen gräsplan. Området klyvs i två delar av matargatan Tenstastråket som bitvis går i en svacka. Sluttningarna ned mot Tenstastråket är betongplattebelagda eller gräsbevuxna. Från Tenstastråket leder två säckgator, Hyppingeplan och Risingeplan, in åt vardera hållet i en svacka, som ligger tvärs emot Tenstastråket. Dessa säckgator går i slingor runt var sin parkeringsplats. Från slingorna nås de parkeringsgarage som ligger under vissa av gårdarna. Området innehåller 12 skivhus och 12 lamellhus. Marken sluttar svagt ned mot en stor plan i västnordväst och byggnaderna ligger tvärs emot eller längs med denna sluttning. Längst i väster, i kvarteret Vättinge 2, är marken plan. Där ligger fyra parallella lamellhus. Mot öster ligger sedan de 12 skivhusen grupperade parallellt i 2 rader om 6 stycken vardera, på vardera sidan om säckgatorna. De gårdar som bildas mellan skivhusen slutes norrut i den norra raden och söderut i den södra raden av vinkelställda lamellhus. De gårdar som bildas mellan alla husen har bl a gröna träpergolor, höga sargar av betongelement med frilagd ballast som omringar buskar och småträd. Även sargar av gröna stockar förekommer. Där finns sandlådor, lekredskap, sittbänkar och bord. Gårdarna har markbeläggning av asfalt och/eller betongplattor. Någon gård har ett öppet lusthus av grönt trä, en annan en bollplan med högt stängsel, ytterligare någon en schackplan av betongplattor och ytterligare en annan ett brunt plank och staket. Området nås via gångvägar från alla håll.

BYGGNADER
· Våningar: 1 vån + 1 suterräng, 2 vån, 2 vån + 1 suterräng, 3 vån, 5 vån + 2 suterräng, 6 vån + 1 suterräng
· Tak: Flacka, pappklädda motfallstak (ej belagt), omfattning av grön korrugerad plåt
· Fasad: Betongelement med frilagd ballast, på lamellhusen rödbruna, på skivhusen vita. Skivhusen har beigeputsade gavlar.
· Sockel: Putsad, grå eller svart spritputs
· Fönster: 1- eller 2-lufts med vädringslucka, ibland parställda, vita, plåtinklädda
· Balkong: Indragna och lite utskjutande. Fronter av grå smalt korrugerad aluminium. Överliggare av aluminium. Inre väggar av skivmaterial.
· Entré: Lamellhus: Skärmtak och sidospaljéer av tryckimpregnerat eller brunbetsat trä, galvaniserat räcke, glasad port och sidoljus av lackat ädelträ, sekundärdörr helt i trä. Vissa entréer saknar skärmtak och spaljé. Skivhus: Skärmtak i röd plåt eller koppar på galvaniserade rör med räcke, port och sidoljus av rödlackerat stål med glasad överdel. I kvarteret Vättinge finns sidospaljéer av brunbetsat trä. Några portar är indragna med sidoväggar av gult kantställt håltegel, andra saknar skärmtak.
· Stomme: Betong
· Lägenhetsstorlekar: 1-3 rok, 3 rok + uthyrningsrum, 4-5 rok, 5 rok + uthyrningsrum
· Förändringar: Skivhusens entrédörrar är utbytta från aluminium till stål 1991. Sophus är uppförda efterhand. Vissa gårdar är renoverade.
Gårdarna mellan skivhusen utgör tak till parkeringshus eller annat källarutrymme. De har fasader av vitmålad platsgjuten betong och portar av grålackerat stål. Ett av källarutrymmena innehåller en butik med vita enluftsfönster i trä samt automatiska glasade aluminiumdörrar. På parkeringsplatserna finns också ett par sophus med sadeltak och fasader av vitmålade räfsade betongelement. De har ståldörrar och aluminiumportar.

KOMMENTAR
Området är välbevarat och byggnaderna har ett tidstypiskt utförande med sina betongelementfasader. Det är dock relativt sällsynt med frilagd ballast i fasadelementen. Skivhusens kombination av putsade gavlar och elementlångsidor är också det ovanligt. Området karakteriseras av ett mönster med en gård, som ofta är underbyggd, och som är kringbyggd av ett skivhus i öster och ett i väster samt ett lamellhus i norr eller söder. Mönstret är vanligt förekommande i de norra delarna av Rinkeby och Tensta.