Stäng fönster Stockholm kn, HYDINGE 1 M.FL. TENSTA

Klassificering: Grönt
Motivering: Grönt = Fastighet/fastigheter med bebyggelse som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. Fastigheten/fastigheterna ingår i en kulturhistoriskt värdefull miljö som år 2006 inte är utpekad i Stockholms översiktsplan.

Byggnaderna i detta område har stora stadsbildsmässiga och stadsbyggnadshistoriska värden. Till detta bidrar det synliga läget nära E:18 och Järvafältet. De två nordligaste byggnaderna, i kvarteren Islinge 1 och Vissinge 1, ingår i den "ryggrad" av högre hus som skulle ge södra Järvafältets stadsdelar en bestämd avgränsning mot norr. Byggnaderna visar alltså hur man på södra Järvafältet medvetet placerade den högre bebyggelsen på den högst belägna marken - som stora skulpturer i landskapet. Även kvarterens rätvinkliga struktur, och den helt konsekventa trafiksepareringen, gör att byggnaderna är ett utpräglat exempel på det sena 1960-talets stadsplanering på södra Järvafältet.

Byggnaderna har byggnadsteknikhistoriska värden. De uppfördes med Ohlsson & Skarnes tunga elementbyggnadssystem S66, med bärande förtillverkade fasadelement i sandwichkonstruktion. Detta var ett relativt vanligt byggsystem vid denna tid, dock har de flesta av de områden som byggdes på detta sätt i Stockholms kommun förvanskats genom tilläggsisolering, påbyggnader m.m.

Byggnaderna har stora arkitektoniska värden. Utformningen är sparsmakad, med ljusa geometriserande volymer och "tunna" fasader med synliga elementfogar. Mycket viktigt för karaktären är bebyggelsens massverkan, till detta bidrar inte minst fasadernas enhetliga vita kulör. Den formknappa arkitekturen gör att även detaljerna blir viktiga att värna om, t.ex. fasadernas spel mellan krattade och släta partier, de utanpåliggande balkongerna med dekorativa sidor och avvikande , de rytmiskt utplacerade fönstren i liv med fasaden, de indragna entréerna.

Husen är på det hela taget välbevarade, dock har de ursprungliga träfönstren bytts ut eller plåtats in. Entréportarna har bytts ut. Vissa balkonger är inglasade. De ursprungligen mycket smäckra taklisterna blev år 2000 ersatta av djupt neddragna takomfattningar i korrugerad plåt, som även täckte de karaktäristiska små runda ventilationsöppningarna överst på fasaderna.

INVENTERING ÅR 2000
Inventeringsdatum: 000405

Välbevarat bostadsområde med skivhus och lamellhus i nordvästra delen av Tensta

Området klyvs i två delar av matargatan Hagstråket. Den västra delen består av fastigheten Vissinge 1, som innehåller ett skivhus och ett parkeringshus, orienterade i västnordväst-ostsydostlig riktning. Den östra delen består av fastigheterna Mellinge 1, Islinge 1, Hydinge 1-2 samt Skäftinge 1 och innehåller nio skivhus och tre tvåvånings lamellhus, orienterade antingen i västnordväst-ostsydostlig eller nordnordost-sydsydvästlig riktning. Mellinge 1 innehåller ett parkeringshus och Hydinge 1-2 innehåller ett parkeringshus vardera, vars tak utgör gårdar. Området begränsas mot norr av parkeringshusen och en grässlänt ned mot Hjulstavägen, mot ost är det gräs, buskar, en gångväg samt en buskslänt och en betongmur ned mot en skola och ett daghem. Mot söder är det i den östra delen en buskslänt och en gångväg och i den västra delen är det en gård och en bergsslänt upp mot en gångväg. Den östra delen har mot väst en kulle och en parkeringsplats och den västra delen har en bergsslänt upp mot vattentornet. Framför och mellan husen bildas gårdar. Dessa är belagda med asfalt och röda eller grå markplattor samt bitvis med kullersten. Där finns sandlådor, lekredskap, gräs, buskar och mindre träd. Där finns även pergolor med sittgrupper. Gårdarna har belysning på låga galvaniserade järnstolpar. Gårdarna vid husens baksidor har större gräsytor med någon sandlåda och sittgrupp. På någon gård finns trästaket runt en landbandyplan samt lekytor och på någon ett gult öppet lusthus med grönt faltak. De gårdar som utgör tak till parkeringshusen har järnräcken ut mot garagens fasader. Området nås genom gångvägar från alla håll utom norrifrån samt med bil via säckgatorna Vissingebacken, Mellingebacken och Skäftingebacken som alla utgår från Hagstråket i mitten.

BYGGNADER
· Våningar: 2 vån, 5 vån + 1 suterräng, 5 vån + 2 suterräng, 6 vån + 1 suterräng, 6 vån + 3 suterräng.
· Tak: Flacka, pappklädda motfallstak (ej belagt), svart taklist i plåt.
· Fasad: Betongelement, krattade med släta fält, vita, eventuellt genomfärgade. På ostgaveln på huset i fastigheten Islinge 1 sitter en stor grön neonskylt i form av ett päron.
· Sockel: Betongelement, ibland målade, ibland putsade.
· Fönster: 1-2-lufts i natureloxerad aluminium. I suterrängvåningarna med järngaller.
· Balkong: Utskjutande. Uppburna av sidoväggar av släta vita dekorativt formade betongelement. Fronter av grön korrugerad aluminiumplåt. Fronterna har ett smalt sidoställt galler av aluminium. Överliggare av aluminium. Vissa balkonger är inglasade. På vissa ställen finns franska balkonger.
· Entré: Sidoväggar av röd, brun eller blå träspaljé. Vissa saknar helt dessa spaljéer. Omfattning av gråa betongelement med frilagd ballast. Porten något indragen med marmorbeläggning på indragets golv. Inre vägg och sekundärdörr av blåmålad spåntpanel med rostfri sparkplåt nedtill. Glasad entrédörr av bruneloxerad aluminium med sidoljus.
· Stomme: Betong
· Lägenhetsstorlekar: 1-5 rok
· Förändringar: Entréportar och fönster utbytta. Gårdar renoverade.
Skivhuset på fastigheten Mellinge 1 är byggt i vinkel. De tre lamellhusen ligger på fastigheten Skäftinge 1, vinkelrätt mot skivhusen. Byggnaderna är på det stora hela mycket välbevarade. De är av samma typ som lamellhusen i de mot väster närmast angränsande kvarteren (Elinsborg och Hasslinge). Tillsammans med dessa utgör de fastigheterna ingående i HSB:s BRF Päronet.

Parkeringshusen under gårdarna i kv Hydinge har sina entrésidor mot säckgatan Skäftingebacken i söder. Fasaderna är av grå krattade betongelement. Portarna är av grått stål. Mot norr finns små enluftsfönster. Parkeringshusen längst i norr är i 1 suterrängvåning. De ligger i en sluttning mot ost och trappas av i ett steg i denna riktning. De nås via Vissingebacken respektive Mellingebacken i söder. Taken utgörs av ett betongdäck. Fasaderna är av krattade betongelement med krenelering upptill. De har målats i en skarpt grön eller skarpt gul kulör. Det västra huset har, mellan de båda byggnadskropparna, en smal grön högdel med en hög orange port. Husen har ljusinsläpp med galvaniserade stålgaller samt portar av gråmålat stål med plåtar av gråmålad aluminium.

Inom området finns också en nätstation med fasader av vita betongelement med frilagd ballast.

KOMMENTAR
Välbevarat område med en arkitektonisk stringens och tidstypiskhet. De är av samma typ som alla de hus i Rinkeby, som genomgått en turnaroundombyggnad, ursprungligen var. Hustypen förekommer även i det i väster angränsande området Elinsborg och Hasslinge. Hustypen var ursprungligen helt dominerande i de norra delarna av Rinkeby. Samtliga hus av denna typ i Rinkeby har dock blivit turnaroundombyggda.