Stäng fönster Stockholm kn, ARNINGE 1 M.FL. TENSTA

BYGGNADERNA HAR OLIKA KULTURHISTORISK KLASSIFICERING

Björinge 1, Faringe 1, 2, Tisslinge, 7, 8, 9:
Klassificering: Grönt
Motivering: Grönt = Fastighet/fastigheter med bebyggelse som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. Fastigheten/fastigheterna ingår i en kulturhistoriskt värdefull miljö som år 2006 inte är utpekad i Stockholms översiktsplan.

De 22 husen i detta område är välbevarade exempel hur man under slutet av 1960-talet gärna uppförde bostadsområden med 2-3 våningshus tätt placerade kring smala gårdar. När Tensta planerades var den låga hushöjden i söder en av de grundläggande utgångspunkterna.

Byggnaderna har byggnadsteknikhistoriska värden. De uppfördes enligt Ohlsson & Skarnes helt industrialiserade elementbyggnadssystem S66, med bärande förtillverkade fasadelement i sandwichkonstruktion. Detta var ett relativt vanligt byggsystem vid denna tid, dock har de flesta av de bostadsområden som byggdes på detta sätt i Stockholms kommun förvanskats genom tilläggsisolering, påbyggnader m.m. En poäng med byggsystemet var att lägenheternas planlösningar skulle bli flexibla och enkla att förändra

Byggnaderna är välbevarade och har arkitekturhistoriska och arkitektoniska värden. I huvudsak skapas det arkitektoniska uttrycket på ett tidsenligt sätt av de enkla volymerna, fasadernas synliga elementfogar och byggnadernas enhetliga massverkan i stadsmiljön. Viktiga byggnadsdetaljer är de vita fasadelementen med sin vertikala krattning, entréernas T-formade skärmtak, och balkongernas sidoelement. För att det kulturhistoriska värdet ska bevaras är det viktigt att värna om den ursprungliga enhetligheten i höjd, färg och form, men även om de enskilda byggnadsdetaljerna.

Att intilliggande bostadsområden med ursprungligen samma utformning har genomgått förändringar gör det särskilt viktigt att värna om de välbevarade husen i kvarteren Björinge 1, Faringe 1-2 och Tisslinge 7, 8, 9.

Arninge 1, Uppinge 1, 3:
Klassificering: Gult

Bärkinge 1, Stadinge 1:
Klassificering: Streckat
Motivering: Streckat = Fastighet/fastigheter med bebyggelse uppförd 1990 eller senare eller fastighet som ännu inte klassificerats eller obebyggd fastighet. Fastigheten/fastigheterna ingår i en kulturhistoriskt värdefull miljö som år 2006 inte är utpekad i Stockholms översiktsplan.

INVENTERING ÅR 2000
Inventeringsdatum: 000322

Lamellhusområde som sträcker sig utmed större delen av stadsdelen Tenstas gräns mot sydsydväst.

Området gränsar i öster mot Spånga Kyrkväg, i söder mot Tenstavägen, i väster mot ett annat lamellhusområde och i norr mot andra bostadsområden, Gullingeskolan, Tensta kyrka och Tensta centrum. Området ligger i en flack sluttning ned mot sydsydväst och byggnaderna är placerade längs med eller tvärs emot denna sluttning. Området genomskärs av Hagstråket och Tenstastråket, två matargator i nordnordost-sydsydvästlig riktning. Kvarteret Arninge längst i öster skiljs av från området genom Enbacksskolan på fastigheten Uppinge 2. Området antar formen av ett T, uppochnedvänt och något lutande mot nordnordost i förhållande till en nordsydlig axel. Stammen motsvarar då fastigheterna i kvarteret Tisslinge 7-9 samt Grödinge, som sträcker sig i nordnordostlig riktning upp mot Tensta centrum. Övriga kvarter motsvarar taket och ligger på en linje utmed Tenstavägen. Bebyggelsen omges av slänter med gräs eller buskar och sedan gångvägar, undantaget mot syd där det på vissa ställen finns täppor eller häckar och sedan en grässlänt ned mot Tenstavägen. Mellan husen bildas gårdar som på entrésidorna har asfalterade gångar samt sandlådor, lekredskap, buskar, träd, sittbänkar och pergolor innanför gröna, bruna eller röda plank eller staket. Gårdarna på husens baksidor består av gräsytor, ibland med kullar och/eller lekredskap. På några ställen finns bollplaner inhägnade av gunnebostängsel. Området nås via gångvägar från alla håll och med bil via säckgator som leder in från matargatorna. Vid säckgatorna finns parkeringsplatser och i två av kvarteren (Stadinge och Uppinge), finns även parkeringshus. Här och var finns sophus med sadeltak och panelfasader med portar i stål eller panel.

· Våningar: 2 vån, 2 vån + suterräng, 3 vån, 3 vån + suterräng
· Tak: Sadeltak klätt med trapetskorrugerad plåt
· Fasad: Vita, krattade betongelement. Husen på fastigheterna Arninge 1 samt Uppinge 1 & 3 har nyligen målats om i ljusgult. Husen i kvarteret Arninge 1 har gavelrösten av gulmålad korrugerad plåt.
· Sockel: Gråmålad slät betong
· Fönster: 1-lufts, vita i aluminium
· Balkong: Utskjutande med sidoväggar av vitmålade betongelement med ett kvadratiskt hål åt ett håll. Fronter av korrugerad aluminiumplåt målad i blått, grönt eller grönblått. I kvarteren Bärkinge och Stadinge har plåten kvar sin originallack i orange kulör och här är vissa balkonger inglasade. I fronterna finns ett sidoställt smalt aluminiumgaller. Överliggare av aluminium. På husen väster om Tenstastråket förekommer även franska balkonger.
· Entré: Skärmtak av T-format vitmålat betongelement med ett cirkulärt hål i väggen. Glasad lackad ekport med sidoljus. Soprumsdörr och omfattningar av korrugerad aluminiumplåt målad i blått, grönt eller grönblått. I kvarteren Bärkinge och Stadinge har plåten kvar sin originallack i orange kulör, skärmtakselementen är omålade och saknar det cirkulära hålet. Skärmtaken har i kvarteren Arninge och Uppinge 1 och 3 klätts med plåt.
· Stomme: Betong
· Lägenhetsstorlekar: 1-, 2-, 2½-, 3-, 3½-, 4- samt 5 rok
· Förändringar: Gårdsplaneringen ändrad 1975. Från 1988 är fönstren inklädda i aluminium och vissa balkonger är inglasade. Uppinge 1 och 3 samt Arninge 1 har målats om under 1999.
I kvarteret Arninge finns endast tvåvåningslängor varav någon med suterräng. Övriga kvarter innehåller huvudsakligen trevåningslängor varav några med suterräng. Här förekommer även någon enstaka tvåvåningslänga med suterräng. Det norra huset på Tisslinge 8 är byggt i U-form. Det har två portiker mot nordnordost.

Parkeringshusen är i 1 suterrängvåning med asfalterat däck på taket. Fasaden är av krattade betongelement vars övre del utgör sarg till däcket. Sargen är krenelerad och järnrör sitter mellan kreneleringarna. Fasaden har ljusinsläpp täckta med galvaniserade järngaller. Portarna är av lackerad stålplåt.

KOMMENTAR
Byggnaderna har en konsekvent genomförd betongarkitektur med kraftig materialitet. De har en uttrycksfull gestaltning såväl i fasadelementen som i balkongsidor och i skärmtaken vid entréerna. Området är stort, enhetligt, rätvinkligt och välbevarat. Kvarteren längst i väster är bättre bevarade än de längst i öster, som bl a färgats om.