Stäng fönster Stockholm kn, HÄMRINGE 1 TENSTA

Klassificering: Streckat
Motivering: Streckat = Fastighet/fastigheter med bebyggelse uppförd 1990 eller senare eller fastighet som ännu inte klassificerats eller obebyggd fastighet. Fastigheten/fastigheterna ingår i en kulturhistoriskt värdefull miljö som år 2006 inte är utpekad i Stockholms översiktsplan.

INVENTERING ÅR 2000
Inventeringsdatum: 000418

OMRÅDE
I detta område i nordöstra Tensta finns tre skivhus, med mellanliggande underbyggda gårdar som inrymmer garage och butikslokaler.

Området gränsar i norr och väster till gångvägar. I söder och öster utgörs gränserna av återvändsgatan Glömmingegränd och Spånga Kyrkväg. Utanför området finns i väster en parkyta med gräsmattor samt ett daghem. I norr och söder finns fler bostadsområden.

Den östligaste delen av området består av en parkeringsplats, med infart från Glömmingegränd. Runtom parkeringsplatsen finns utsparad naturmark. Intill husfasaderna i norr, väster och öster finns smala gräsytor med planterade buskar och enstaka träd. Husen ligger parallellt och är orienterade i närmast nord-sydlig riktning. De två gårdarna mellan husen domineras av de höga skivhusen, invid husfasaderna löper entrégator. I övrigt består gårdarna av gräsytor i norr, med buskar, höga tallar och lövträd samt lekplatser. På den östliga gården finns en bergknalle. De södra delarna av gårdarna är asfalterade, här finns planteringslådor och sittbänkar i trä. Gårdarna sluts mot söder av betongbarriärer, som dock på den västra gården är delvis ersatt av en nytillkommen butiksbyggnad, som behandlas separat nedan. Från gårdarna kan man ta sig ned till Glömmingegränd via breda trappor i röd granit. Gårdarna är upphöjda över gatan, under de södra delarna finns garage med direktförbindelse till skivhusens källarvåningar samt butiker med entréer och skyltfönster mot Glömmingegränd

· Våningar: 7 våningar, samt 6 med suterrängvåning.
· Tak: flacka motfallstak med bred takomfattning av gul korrugerad plåt. Uppskjutande hissmaskinrum i samma material. Takmaterial ej utrett.
· Fasad: gulmålad puts, i en mörkare och en ljusare kulör.
· Sockel: hög sockel i mörkgrå spritputs.
· Fönster: större eller mindre enluftsfönster, ofta med sidoställd vädringslucka, samt treluftsfönster. Material; silvereloxerad aluminium.
· Balkong: utanpåliggande balkonger med skärmtak av korrugerad aluminiumplåt, bärande konstruktion i galvaniserad metall och fronter av vitt metallgaller.
· Entré: indragna entréer med omfattningar av brunt kakel, glasade dörrar av gulorange aluminiumplåt. Utbyggda entrépartier med helt glasade dörrar i ramverk av gulorange eller grön aluminium.
· Stomme: betong.
· Lägenhetsstorlekar: ursprungligen 2-4 rum och kök.
· Förändringar: Fasadernas ursprungliga ädelputsytor är övermålade. Vid ombyggnad 1992-1994 tillkom nya fönster, nya burspråk, nya skärmtak vid entréer samt utbyggda entrépartier. Dessutom ersatte nya balkonger de tidigare indragna balkongerna och terrasserna på de östliga husen tillkom.

Det västligaste huset består av 7 våningar, de två övriga av 6 med suterrängvåningar. Balkongerna är placerade på gavlar och västfasader, många lägenheter saknar balkonger, tydligen är dessa tillval. De västra fasaderna har även aningen utskjutande burspråk i gulorange och vit aluminiumplåt som löper från ovan sockel till takomfattningen. Burspråken är försedda med spröjsade franska fönster. På byggnadernas östfasader finns två utkragande partier. På bottenvåningen på de två östra husens västra fasader finns längsgående terrasser med fasader i röd och vit klinker och staket i gulorange trä.

De indragna entréerna är placerade på norrgavlarna, de har skärmtak i glas med konstruktion i gulorange metall. Dessutom finns utskjutande entrépartier med sadeltak i röd plåt och fasader av glas i metallramverk, både på långsidor mot gårdarna (här är ramverket gulorangelackat), på den östligaste byggnadens östra fasad samt mot Glömmingegränd, där utbyggnaderna är större och högre så att stora entréhallar bildas. Fasadmaterialet är i dessa fall glas i grönlackerat ramverk. Alla entréer leder in till korridorer som löper längs byggnadernas västfasader.

Garagebyggnaden som gårdarna och husen vilar på är utförd i en våning med fasad mot Glömmingegränd. Överst på fasaden finns en räfflad betongbarriär (ibland med metallstaket upptill). Byggnaden är uppdelad i flera mindre byggnadskroppar, med fasader i grå spritputs, grå formgjuten betong och gulmålad betong. Skyltfönstren och dörrarna är utförda i brun eller gulorange aluminium, ofta försedda med vita metallgaller. Garageportarna är utförda i grå plåt. Vid den östra gården har garaget en smal längsgående fasadöppning i ram av gulorange metall med metallnät framför.

Den nytillkomna byggnaden vid den västra gården är en tvåvåningslänga med suterrängvåning, med en tvärställd lägre utbyggnad mot gården i norr. Byggnaden har pulpettak och sadeltak i röd plåt och rött betongtegel. Fasaden är utförd i gulmålad puts. Byggnaden har en- och tvåluftsfönster samt stora skyltfönster, i gulorange aluminium. Dörrarna är utförda i samma material. På söderfasaden finns en stor utanpåliggande balkong i gulorange trä, med skärmtak i sadelform.

KOMMENTAR
Både själva byggnaderna och området som helhet har genomgått stora förändringar, grundstrukturen är fortfarande avläsbar; med stora och höga byggnadskroppar som kontrasterar mot de mellanliggande öppna gårdsrummen vilka är underbyggda med garage.