Stäng fönster Stockholm kn, ISLINGE 2 TENSTA

Klassificering: Gult

INVENTERING ÅR 2000
Inventeringsdatum: 000418

Denna låg- och mellanstadieskola, Elinsborgsskolan, är förlagd i norra Tensta.

Norr om skolan är Hjulstavägen dragen, i öster löper en gångväg i nord-sydlig riktning. På andra sidan om denna finns en park med gräsmattor och en stängselinhägnad bollplan. I söder gränsar skolområdet till ett daghem och i väster finns ett stort bostadsområde med skivhus. Marken i området är högst i söder och sluttar svagt mot nordöst. Intill gångvägen och Hjulstavägen består området av gräsmattor med vildvuxna buskar samt lövträd. I nordväst är områdets parkeringsplats placerad, med infart från Hellingebacken i väster. Mot den högre marken i väster finns en hög markstödjande betongmur, dekorerad med färglada målningar.

Områdets nordligaste och sydligaste byggnader är två längor i öst-västlig riktning; matsalsbyggnaden och gymnastikhallen. Mellan dessa finns ett komplex med sex stycken sammanbundna klassrumslängor i nord-sydlig riktning. Över matsalsbyggnaden finns dessutom en stor tvärställd byggnadskropp på betongpelare som innehåller fritidshem. Fritidshemmet uppfördes senare än resten av anläggningen, år 1980, och behandlas separat nedan.

Området är till sin största del asfalterat, mellan byggnaderna bildas gårdsrum. Den södra gården är större, här finns en läktare i betong, en staketinhägnad bollplan samt en basketplan. Flera lekplatser finns på skolområdet. Här och var finns planterade träd, planteringslådor och parkmöbler i trä. I områdets norra del hittar man ett regnskydd med svart papptak i tältform, samt staket i blått och rött trä. På flera av gårdarna finns lekfulla glasfiberskulpturer i glada färger och med mjuka former.

· Våningar: 1, 2, samt 1 med suterrängvåning.
· Tak: sadeltak med svart korrugerad plåt.
· Fasad: sandwichelement med horisontellt borstad betongyta, röd- eller gulmålade. Grön och vit korrugerad plåt vid gavelfält och under takfot.
· Sockel: grå spritputs.
· Fönster: enlufts, vitmålat trä, bildar horisontella band med mellanliggande grönmålade trälaminatskivor. Mindre enluftsfönster på källarvåning. Fönstren ofta försedda med vita metallgaller eller nät.
· Entré: i liv med fasader. Grönlackerade ståldörrar med fönster upptill, med höga sparkskydd i silvereloxerad aluminium.
· Stomme: betong, ej utrett.
· Förändringar: Byggnaderna var före 1995 försedda med papptäckta flacka motfallstak. Detta år tillkom sadeltaken och den vita plåten vid gavelfälten, fasaderna omfärgades samma år.

Matsalsbyggnaden är en rödfärgad byggnad på mark som är lägre i öster, vilket gör att taket avtrappas flera gånger. Entrén är placerad i ett utskjutande parti på den södra långsidans västligaste del och har ett stort svart skärmtak på stålbalkar. På gaveln mot väster finns en lastkaj i betong med tillhörande skärmtak.

De sex sammanbyggda klassrumslängorna i områdets mitt är förskjutna i förhållande till varandra, med varannan byggnad mot norr och varannan mot söder. Mellan de tre norra längorna och de tre södra finns en smal sammanlänkande byggnadskropp med fasad i liggande brun och vit träpanel. Klassrumslängornas entrépartier är utskjutande och utförda i en eller två våningar. Fasaderna är har röd eller gul kulör. De två västligaste längorna är försedda med suterrängvåning mot väster.

Gymnastikbyggnaden består av en högdel mot söder som inrymmer gymnastiksalen, samt en lågdel i norr med bland annat omklädningsrum. Lågdelen har pulpettak, dess fönster är igensatta i nederdel med vita trälaminatskivor. Fasaden är rödfärgad.

Fritidshemsbyggnad:
· Våningar: 1.
· Tak: flackt plåttäckt sadeltak.
· Fasad: stående och liggande blåbetsad träpanel. Vitmålad betong. Vit spritputs på trapphusparti.
· Sockel: gråmålad betongsockel på trapphusparti.
· Fönster: enluftsfönster, smala och höga, i brun aluminium. Franska fönster i samma material.
· Entré: glasade bruna trädörrar med sidoljus.
· Stomme: betong.
· Förändringar: Undersidan och pelarna samt trapphuset målades vitt 1995.

Det upphöjda fritidshemmet ansluter till matsalsbyggnadens tak, och vilar i övrigt på grova vitmålade betongpelare så att en väderskyddande arkad bildas på skolgården. Byggnaden skjuter ut norr om matsalslängan och överbryggar skolgården i söder, här ansluter den till de norra gavlarna på två av klassrumslängorna. Byggnadens vitmålade underdel består av betong och synliga betongbalkar. Fritidshemmet nås från skolgården via ett trapphusparti med fasad i blå träpanel och vit spritputs.

KOMMENTAR
Skolan tillhör den standardiserade skolbyggnadstyp som uppfördes av Konsortiet 12 skolor och som finns på många andra håll på södra Järvafältet, samt i Vårberg, Sköndal, Hässelby och Farsta. Den kala asfalterade skolgården följer mönstret för skoltypen, men senare tillkomna fritidshemsbyggnaden och dess placering avviker.

Utformningen är medvetet enhetlig när det gäller byggnadssystemets elementmoduler, fasadmaterial och volymer, även om den sentida takombyggnaden och fasadommålningen har gett byggnaderna ett från ursprunget avvikande utseende.