Stäng fönster Stockholm kn, DYVINGE 1 M.FL. TENSTA

Klassificering: Grönt
Motivering: Grönt = Fastighet/fastigheter med bebyggelse som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. Fastigheten/fastigheterna ingår i en kulturhistoriskt värdefull miljö som år 2006 inte är utpekad i Stockholms översiktsplan.

Detta bostadsområde med åtta lamellhus är uppfört av SKB, efter ritningar av Lars Bryde, och har stora likheter med andra SKB-områden av samme arkitekt. Byggnaderna har stora arkitektoniska värden, de kännetecknas av en geometriserande utformning med en påtaglig materialitet och tyngd, betonat av ett färgval i jordiga kulörer. De har fina detaljer såsom takets något indragna omfattning, samspelet mellan de strama entréerna, balkongernas geometriska former och fönstrens symmetriska placering. Byggnaderna är typiska representanter för Brydes och SKB:s 1960-talsarkitektur, samtidigt som de är ovanliga i ett större sammanhang.

Med sin relativt låga höjd, och sina smala, väl avgränsade, gårdsrum är byggnaderna mycket representativa för planmönstret i södra Tensta - de har alltså miljöskapande kvaliteter och har stadsbyggnadshistoriska värden av betydelse för stadsdelen som helhet.

Byggnaderna är välbevarade, dock är de ursprungliga träfönstren utbytta mot plåtfönster. För att det kulturhistoriska värdet skall bevaras är det viktigt att byggnaderna ursprungliga arkitektoniska utformning bevaras, både när det gäller helheten och de enskilda detaljerna.

INVENTERING ÅR 2000
Ett bostadsområde sydväst om centrum som innehåller åtta trevåningshus och två parkeringshus.

De två kvarteren ligger norr och söder om Järingeskolan. I väster löper Hjulstastråket och i söder Tenstavägen. Terrängen är sluttande åt söder och de byggnader som är förlagda i nord-sydlig riktning är försedda med en suterrängvåning. Trots att de flesta hus ligger parallellt bildar gårdarna väl avgränsade rum. De fasader som är försedda med balkonger är vända mot varandra, vilket bidrar till gårdarnas intimitet. Mot söder finns terrassmurar i betong med planterade barrväxter. Växtligheten är riklig, med rabatter invid fasaderna, buskar och lövträd. Det finns stenlagda sittplatser och lekredskap på de flesta gårdar. Det finns två parkeringshus som är placerade i nära anslutning till Hjulstastråket. Två nytillkomna sophus är belägna intill parkeringsplatserna.

· Våningar: Tre, varav vissa med suterräng.
· Tak: Papptäckt motfallstak. Delvis indragen omfattning av grå plåt.
· Fasad: Spritputs, rödbrun.
· Sockel: Spritputs, mörkgrå.
· Fönster: En- och tvåluft i vit aluminium.
· Balkong: Djupt indragna och halvt utskjutande bottenplatta. Fronter av slät gråbrun plåt med bred överliggare av bruneloxerad plåt.
· Entré: Svartmålad trädörr med stort glasparti och ett brett sidoljus. Platt skärmtak. Trapphuset markeras av ett smalt vertikalt fönsterband med en beige plåt i dess mitt.
· Stomme: Ej utrett.
· Lägenhetsstorlek: 1-5 rok.
· Förändringar: Utbytta fönster.

Det södra parkeringshuset består av en våning och det norra av en våning i suterräng, och i båda fall finns en ovanliggande parkering. Väggarna är i betong och de smala ljusöppningarna täcks av galler, liksom infarten som täcks av en gallergrind.

Sophusen har valmade sadeltak av svart falsad plåt, fasaderna har en brun spritputs, dörrarna är i svart plåt och har en omfattning av svart kakel. Det finns smala ljusinsläpp med betongglas.

KOMMENTAR
Området är relativt välbevarat och består av en enhetlig lamellhusbebyggelse med väl avgränsade gårdsrum. Byggnaderna är omsorgsfullt gestaltade och har fina detaljer såsom takets något indragna omfattning, samspelet mellan de strama entréerna, balkongernas geometriska former och den sobra färgsättningen samt fönstrens symmetriska placering. Byggnaderna är uppförda av SKB där Lars Bryde verkade som arkitekt under denna tid. Det finns stora likheter med SKB:s hus i kv Drevinge samt ett tydligt släktskap med kv Sigbardiorden i Bredäng och kv Fårholmen och Bredholmen i Vårberg, som Bryde också ritat. Hans byggnader kännetecknas av en geometriserande arkitektur med en påtaglig materialitet och tyngd, betonat av ett färgval i jordiga kulörer.