Stäng fönster Stockholm kn, BRÄNNINGE 5 TENSTA

Klassificering: Gult

INVENTERING ÅR 2000
Inventeringsdatum: 000410

Byggnad innehållande Vår teater, café, boxningslokaler m.m. i västra delen av Tensta centrum.

Byggnaden, som går under namnet "Blå huset", ligger mellan det stora centrumhuset i öster och Tenstaplan mot nordväst. I norr finns en mindre parkeringsplats och bortom den Stadsdelsnämndens hus. Ett stort och kuperat grönområde utgör gräns i söder och väster. I sydost går ett brett gångstråk förbi det stora centrumhusets bakre entré och vidare mot parkeringsplatsen och garaget vid Taxingegränd. I andra änden av stråket finns en trappa som leder vidare mot väster. Det centrala centrumstråket Tenstagången nås via en gränd i öster. Huset har ett antal separata entréer. Huvudentrén vetter mot nordväst. Ett vitmålat trästaket avskärmar entrén från parkeringen i norr. Från huvudentrén leder en trappa ner till en gångväg, som i sin tur leder till parkeringen. Parkeringen kan också nås direkt från en entré i suterrängvåningen.

BYGGNAD
· Våningar: 2 och suterräng
· Tak: Motfalls i tre sektioner, smal takomfattning i korrugerad silvereloxerad aluminium.
· Fasad: Blå spritputs.
· Sockel: Blå spritputs (mörkare än fasad).
· Fönster: Enlufts i vitmålat trä. Mellan fönstren betongelement med frilagd ballast alternativt korrugerad silvereloxerad aluminium. Flera fönster har galler i galvaniserat stål.
· Entré: Dörr i blålackerat stål med fönster upptill. Sidor av betongelement med frilagd ballast. Stort och utskjutande skärmtak med korrugerad plåtsarg och fyra runda stålstöd.
· Stomme: Ej utrett.
· Förändringar: Putsen har målats. Vilken färg putsen ursprungligen hade är osäkert. Flera av dörrarna har bytts ut.

Byggnaden karakteriseras av en tung och ganska sluten form med tre huskroppar som i höjdled trappar av mot sydväst. I husets hörn finns betongelement med frilagd ballast, alternativt silvereloxerad korrugerad plåt. Ett ventilationsdon i beigegul plåt sträcker sig från norrfasaden till taket. Intill huvudentrén finns en vitlackerad ståltrappa som leder upp till andra våningen. På fasaderna sitter armaturer i silvereloxerad aluminium.

KOMMENTAR
Byggnaden har ett geometriskt drag med sina slutna kubiska byggnadskroppar och sina tätt ställda fönster i "band". Detta kombineras dock med en påtaglig tyngd, och en påfallande materialitet i putsfasaderna. Ommålningen i blått, som gett huset dess nuvarande namn, har dock inte enbart inneburit en kulörförändring utan också en förändring av putsens materialkaraktär. I övrigt är byggnaden välbevarad.