Stäng fönster Stockholm kn, LEDINGE 1 TENSTA

Klassificering: Gult

INVENTERING ÅR 2000
Inventeringsdatum: 000415

I området finns Bussenhusskolan, en låg- och mellanstadieskola i östra delen av Tensta.

Anläggningen består av fem stycken byggnader grupperade kring en inre skolgård. I sydväst finns en klassrumsbyggnad, i nordväst finns en gymnastikbyggnad, i nordöst finns en byggnad för skolbespisning, slöjd m.m. I väster, mellan gymnastikbyggnaden och klassrumsbyggnaden, finns två baracker. Vid skolgårdens sydöstra del finns även ett fritidshem (Ledinge 2). Skolan omges på tre sidor av gångvägar. Undantaget är sydöst där Bussenhusvägen bildar gräns. I öster finns parkeringen. Skolgården är asfalterad och växtligheten består av några få små träd. Centralt placerade är lekredskapen och en lekstuga. I östra delen av skolgården finns också ett regnskydd. Bortanför regnskyddet, i nivå med parkeringen, finns ett sophus i betong. I den västra delen av området finns en stor grusad bollplan. Bollplanen omges på två sidor av obehandlade betongmurar och på en sida av ett naturparti med berg i dagen.

Klassrumsbyggnaden.
· Våningar: 2 och suterräng.
· Tak: Sadeltak, korrugerad plåt.
· Fasad: Sandwichelement med horisontellt borstad, rödmålad, betongyta. Grå korrugerad plåt vid gavelröste och under takfot.
· Sockel: Grå spritputs.
· Fönster: Enlufts, vitmålat trä. Mellan fönstren ljusgrått skivmaterial.
· Entré: Grönlackerade ståldörrar med fönster upptill.
· Stomme: Betong
· Förändringar: Färgsättningen är inte ursprunglig. Taket har byggts om från motfallstak till sadeltak. Samtliga dörrar har bytts ut.

Entréerna markeras av två utskjutande, och två ut- och uppskjutande partier med stora, på betongytan målade, bokstäver, A-D. Vid entréerna finns räcken av galvaniserat stål och ramper.

Byggnad för skolbespisning, slöjd m.m.
· Våningar: 2.
· Fasad: Sandwichelement med horisontellt borstad, rödmålad, betongyta på bottenvåningen. Grönmålad lockpanel på övervåningen.
· Fönster: En- och tvålufts. Vitmålat trä och brunbetsat trä (tillbyggnaden).
· Stomme: Betong
· Förändringar: Färgsättningen är med stor sannolikhet inte ursprunglig. Övervåningen med tak samt byggnadskroppen i öster har kommit till vid en ombyggnad. Dörrarna är utbytta.

Övervåningen i lockpanel kragar ut mot söder och bärs av rödmålade betongpelare. Mot norr finns ett burspråk med liggande panel. En del av fönstren på övervåningen har utvändiga fallskydd i vitlackerat stål. På östfasaden finns en lastkaj i betong med ett grönmålat skärmtak i plåt.

Gymnastikbyggnad
· Våningar: 1
· Fönster: Enlufts, vitmålat trä.
· Stomme: Betong
· Förändringar: Färgsättningen är med stor sannolikhet inte ursprunglig. Taket har byggts om från motfallstak till sadeltak.

Barackerna tillkom 1981. De har flacka tak, och fasader i omväxlande liggande och stående panel (svart, brun, lila). Entrédörren är av svartmålat trä och har sidoljus och skärmtak i korrugerad plåt. Fönstren, enlufts, är brunmålade.

KOMMENTAR
Bussenhusskolan tillhör den standardiserade skolbyggnadstyp som uppfördes av Konsortiet 12 skolor över södra delen av Järvafältet samt i Sköndal, Hässelby, Farsta och Vårberg. Kännetecknande är de avfasade och fint borstade betongelementen. Genom takombyggnaden, fasadmålningen och påbyggnaden på skolbespisnings- och slöjdhuset har anläggningen fått ett från ursprunget avvikande utseende. Uppförandet av barackerna och det intilliggande fritidshemmet har även förändrat skolgårdens karaktär. De tre ovan nämnda förändringarna är dock symptomatiskt för vad som under hänt med denna typ av skolor.