Stäng fönster Stockholm kn, TISSLINGE 3 TENSTA

Klassificering: Gult

INVENTERING ÅR 2000
Inventeringsdatum: 000415

I området finns Gullingeskolan, låg- och mellanstadieskola söder om Tensta centrum.

Skolanläggningen har tre byggnader grupperade kring en mot norr öppen gård. Byggnaderna fördelar sig på följande sätt: klassrumsbyggnad i söder, byggnad för skolbespisning m.m. i väster och gymnastikbyggnad mm i öster. Anläggningen omges på tre sidor, av lamell och punkthusbebyggelse. Den kuperade och skogsbevuxna naturmarken i norr utgör undantaget. Utrymmet mellan skolan och den omgivande bebyggelsen upptas av gångvägar och smala gräsremsor.

Terrängen är relativt plan med undantag för en kraftig sluttning i nordväst, som upptas av ett daghem. Byggnaden för skolbespisning ligger något högre än de övriga byggnaderna, jordmassorna hålls på plats av obehandlade betongmurar med ett räcke av galvaniserat stål. Liknande, fast lägre, murar finns på andra ställen där nivåskillnaderna är stora. Skolgården är asfalterad och växtligheten begränsar sig till några enstaka buskar och träd. Lekredskapen är centralt placerad på gården. Intill gymnastikbyggnaden finns gungor. I norr ligger skolans bollplan. En rad med träd avskärmar sparsamt skolgården från bollspelet. Med bil nås skolan från Gullingeplan i nordväst. Här finns en liten vändplats och en lastkaj till skolbespisningens varuintag. En asfalterad bilramp med sidor i obehandlad platsgjuten betong leder ner på skolgården. På betongmuren vid byggnaden för skolbespisning finns ett konstverk i brons utfört av Siri Derkert.

Klassrumsbyggnad:
· Våningar: 2 + suterräng
· Tak: Flackt motfallstak, papp. Takform- och material ej fastställt. Plåtinklädd utskjutande takfot.
· Fasad: Sandwichelement, betong, med slät yta, räfflad yta eller omväxlande slät och räfflad yta. Elementen är målade i gult eller med breda horisontella band av rött och gult.
· Sockel: Gråmålade betongelement.
· Fönster: Enluftsfönster, rödmålat trä. Mellan fönstren partier med stående rödmålad panel.
· Entré: Rödlackerad ståldörr med fönster upptill. Ramp i betong, steg i granit.
· Stomme: Armerad betong.
· Förändringar: Fasaderna har målats, tidigare kulör har ej kunnat fastställas. Samtliga dörrar har bytts ut. Takfoten har fått en ny form. Solskydden på sydfasaden har tillkommit.

Byggnadens fyra trapphus vetter mot skolgården. De är alla kraftigt framskjutande. Två av entrépartierna skjuter dessutom upp kraftigt ovan takfot. På sydfasaden finns fasta solavskärmare i rödmålat trä.

Byggnad för skolbespisning m.m.:
· Våningar: 2.
· Tak: Flackt sadeltak, takmaterial ej utrett. Kraftigt utskjutande takfot.
· Fasad: Sandwichelement av betong på bottenvåningen, med omväxlande slät och räfflad yta. Elementen har målats vita. Övervåningen och den utbyggda delen mot öster har stående vitmålad locklistpanel. Ovan fönstren på övervåningen är panelen liggande.
· Fönster: Enluftsfönster, rödmålat trä. På övervåningen och i den tillbyggda delen har fönstren lågt sittande spröjs. Mellan fönstren partier med stående rödmålad panel (gäller endast bottenvåningen i betong).
· Entré: Rödlackerad pardörr i stål med fönster upptill. Skärmtak täckt med papp, trästöd.
· Stomme: Armerad betong
· Förändringar: Övervåningen och den mot öster utskjutande byggnadskroppen har byggts till. Fasaderna har målats, tidigare kulör har ej kunnat fastställas. Samtliga dörrar har bytts ut.

Byggnaden har två burspråk, ett på västfasaden och ett på östfasaden, båda med liggande vitmålad träpanel.
På södra gaveln finns en brandtrappa i galvaniserat stål och på norra gaveln finns en lastkaj i betong med ett skärmtak i röd korrugerad plåt. Rödmålade pelare i betong bär den utskjutande övervåningen på östfasaden.

Gymnastikbyggnad mm:
· Våningar: 2.
· Tak: Sadeltak, takmaterial ej fastställt. Pulpettak över gymnastiksalen.
· Fasad: Sandwichelement i betong på bottenvåning, med omväxlande slät och räfflad yta. Elementen har målats vita. Övervåningen och den utbyggda delen mot väster har stående vitmålad locklistpanel.
· Fönster: En- två- och treluftsfönster, rödmålat trä. Mellan fönstren partier med stående rödmålad panel (gäller endast bottenvåningen i betong).
· Entré: Brun uppglasad ståldörr, sidoljus.
· Förändringar: Övervåningen och den södra och den västra byggnadskroppen i trä har byggts till. Fasaderna har målats, tidigare kulör har ej kunnat fastställas. Samtliga dörrar har bytts ut.

På sydgaveln finns en utbyggnad i en våning. Den har sadeltak och vitmålad locklistpanel. En utbyggnad med samma panelutförande finns på västfasaden, i vinkel mellan den stora byggnadskroppen och gymnastiksalen. Mot öster finns ett burspråk med liggande vitmålad panel. Rödmålade limträbalkar hakar fast i panelen på östsidan.

KOMMENTAR
Gullingeskolan har mycket gemensamt med den standardiserade skolbyggnadstyp som uppfördes av Konsortiet 12 skolor över södra delen av Järvafältet samt i Sköndal, Hässelby, Farsta och Vårberg. Ombyggnaderna har inte bara inneburit att de enskilda byggnaderna fått ett nytt uttryck, utan också att sambandet mellan byggnaderna förändrats. Den helhet som med största sannolikhet ursprungligen präglade anläggningen är nu helt borta. Grundstrukturen med de kraftigt räfflade betongelementen är dock fortfarande avläsbar. Klassrumsbyggnaden är den mest välbevarade av de tre byggnaderna.