Stäng fönster Stockholm kn, NYTTA OCH NÖJE 1 BREDÄNG

Nytta och Nöje 1, hus 1:
Klassificering: Gult
Motivering: Gult = Fastighet/fastigheter med bebyggelse av positiv betydelse för stadsbilden och/eller av visst kulturhistoriskt värde. Fastigheten/fastigheterna ingår i en kulturhistoriskt värdefull miljö utpekad i Stockholms översiktsplan.

Nytta och Nöje 1, hus 2:
Klassificering: Streckat
Motivering: Streckat = Fastighet/fastigheter med bebyggelse uppförd 1990 eller senare eller fastighet som ännu inte klassificerats eller obebyggd fastighet. Fastigheten/fastigheterna ingår i en kulturhistoriskt värdefull miljö som år 2006 inte är utpekad i Stockholms översiktsplan.

INVENTERING 1999

Daghem i dalgången väster om Bredängs centrum.

En envåningsbyggnad med vinkelställda, sammanbyggda huskroppar. Området, vilket omges av ett rödmålat trästaket, gränsar i öster mot Bredängs Allé och i övriga vädersträck mot grönstråk. Inom området finns gräsmattor och partier av naturmark med berg i dagen. Till byggnaden hör tre mindre komplementbyggnader
(lekstuga, förråd). Entréer, i form av grindar, finns i öster och väster. En bilparkering är anlagd i anslutning till entrén vid Bredängs Allé.

· Våningar: 1
· Tak: Flackt sadeltak, grå betongpannor.
· Fasad: Stående träpanel, rödmålad.
· Sockel: Betong.
· Fönster: Enlufts, vitmålat trä, vertikal spröjs. Franska fönster med dubbla spröjsar.
· Entré: Ej utrett.
· Stomme: Trä

Mot det öppna gårdsrum, som de vinkelställda huskropparna bildar mot väster, vetter verandor.

KOMMENTAR
Detta är ett exempel på en vanligt förekommande daghemstyp som i de flesta fall uppfördes i slutet av 1970-talet. Kännetecknande är att byggnaderna utgörs av en låg envånings länga med en eller flera utskjutande vinkelställda byggnadskroppar. Daghemstypen har flackt sadeltak som skjuter ut över långsidorna, fasad i stående träpanel, franska fönster samt fönster som ofta är placerade gruppvis vid hörnen. Några exempel på denna byggnadstyp: Kråksätra 2 i Sätra; Kasholmen 1 i Skärholmen; Båtholmen 2 i Vårberg.