Stäng fönster Stockholm kn, GRÖNA RUTAN 2 BREDÄNG

Klassificering: Grönt

Daghemsbyggnaderna är viktiga inslag i stadsdelens sociala uppbyggnad och har ett samhällshistoriskt värde. Inom fastigheten Gröna Rutan 2 finns en välbevarad daghemsbyggnad från mitten av 1960-talet med en tidstypisk och välbevarad utformning. Byggnaden är av standardtyp efter typritningar av Kjell Abramsons Arkitektkontor.

INVENTERING 1999

Daghem i östra delen av Bredäng.

Envånings länga placerad i nordsydlig riktning på tomt öster om Frimurarvägen. Området, som omges av trästaket, är delvis gräsbevuxet, delvis belagt med grus och asfalt. En rad med mindre träd är placerad utmed Frimurarvägen. Vid sidan om den egentliga daghemsbyggnaden finns tre små komplementbyggnader.

BYGGNAD
· Våningar: 1
· Tak: Sadeltak belagt med svart förzinkad plåt.
· Fasad: Stående locklistpanel, rödmålad.
· Sockel: Svartmålad betong.
· Fönster: En- och tvålufts, av trä, vitmålade.
· Entré: Dörr av trä, vitmålad, fönster.
· Stomme: Trä.

Komplementbyggnaderna har sadeltak och rödmålad träpanel. De används som förråd m.m.

KOMMENTAR
Byggnaden ansluter till den traditionella och anspråkslösa sort som är karakteristisk för daghemsbyggandet i Bredäng, Sätra och Vårberg. Utmärkande drag för den här byggnaden är den röda stående locklistpanelen, det svarta sadeltaket och fönsterarrangemanget med ett smalt liggande rektangulärt fönster placerat över ett större stående rektangulärt. Fönstren har vitmålade snickerier. Daghem av samma typ finns i Malsätra 4 och Fjäderholmen 1.