Stäng fönster Stockholm kn, TANKEBYGGARORDEN 2 BREDÄNG

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
Inventeringsdatum: 991013

OMRÅDE
Denna låg- och mellanstadieskola; Björksätraskolan (ursprungligen kallad Sätra norra skola), innehåller sju byggnader kring inre skolgård. Byggnaderna rymmer idag andra verksamheter.

Området ligger i flack terräng och gränsar i norr till radhusområde. I öster ligger en idrottsplats, i väster går tunnelbanespåret och i söder ligger Björksätravägen. Områdets inre består av en till största delen asfalterad skolgård, på den finns dock även några mindre gräsytor med lövträd och buskar samt några containerskjul i korrugerad plåt. Bakom husen, på alla sidor, finns gräsmattor och smala naturstråk. I områdets västra del finns en mindre trädgårdsodling. En liten lekplats är förlagd i områdets nordvästra del. Byggnaderna kan indelas i två grupper, en i norr med fem större byggnader, en i söder med två baracklängor. 1985 lades skolan ner, nuförtiden huserar byggnaderna en rad nya verksamheter, till exempel daghem, cateringkök, konstnärsateljéer mm.

Byggnaderna i skolområdets norra del:
· Våningar: 1, 2.
· Tak: flacka sadeltak i svart plåt.
· Fasad: gult tegel, partier i vit ädelputs.
· Sockel: grå puts.
· Fönster: stora tätt placerade två- eller treluftsfönster mot skolgård, på yttre fasader även en- och fyrluftsfönster, ibland i band. Materialet är vitmålat trä, vissa fönsterbågar har fått vit plåtbeklädnad.
· Entré: glasade dörrar i teak med sparkskydd i stående ribbpanel, ofta sido- och/eller överljus. Entrépartierna är antingen i liv med fasad och har skärmtak i plåt, eller så är de indragna med sidor putsade i mörkgrått.
· Stomme: betong.
· Förändringar: Gymnastikbyggnaden har på sin fasad mot öster fått eternitskivorna ersatta av likartade i ett oidentifierat "stenaktigt" material. Ofta har de yttre fönsterbågarna plåtats in, många fönster har försetts med vita plåtgaller.

På skolgårdens västra sida finns tre längor i nordsydlig riktning som sammanbinds av stora skärmtak i svartmålad plåt. De två sydligaste av dessa är uppförda i en våning, den nordligaste i två. Den sydligaste byggnaden inrymde skolans matsal och har ett avvikande utförande på entrépartiet; det är utskjutande med sidor av grå betong.

Gården slutes i norr av en större tvåvåningslänga i östvästlig riktning, som inrymde klassrum mm. Byggnaden har två djupt indragna entréer. På östra delen av fasaden mot söder finns ett putsat parti med en stor skolklocka i svartmålad metall.

I nordöst ligger skolans gymnastikhall som består av en högdel med gymnastiksal och en lågdel med omklädningsrum. Högdelen har ett flackt pulpettak i svartmålad plåt och fasader mot öster och väster som kännetecknas av sina indelande betongpelare med smala stående eternitskivor och fönsterband mellan. Lågdelen har ädelputsfasader, på västfasaden finns en rad av små enluftsfönster och tre skärmtaksförsedda utskjutande entréer med sidor av gult tegel.

Två byggnader i söder:
· Våningar: 1.
· Tak: flacka papptäckta pulpettak.
· Fasad: gulmålad liggande och stående träpanel.
· Sockel: gråmålad betong.
· Fönster: enluftsfönster på västfasad. Fönsterband med stora tvåluftsfönster på östfasad. Materialet är grönmålat trä.
· Entré: vetter in mot den mellanliggande gården, glasade brunmålade trädörrar med sidoljus, svarta skärmtak i plåt.
· Stomme: trä.

Byggnaderna är placerade i nord-sydlig riktning, på ömse sidor om en smal gård.

KOMMENTAR
Trots de förändringar som de nya verksamheterna har medfört är området fortfarande både enhetligt och välbevarat. De förändringar som går att se i byggnadernas yttre inskränker sig till fönstrens utformning och material. Karaktäristiskt för byggnaderna i skolområdets norra del är de gedigna materialen och den genomtänkta och omsorgsfulla arkitektoniska gestaltningen. Att på detta sätt gruppera många låga en- och tvåvåningsbyggnader med olika funktioner kring en inre asfalterad skolgård är vanligt när det gäller låg- och mellanstadieskolor från 1960-talet.